У Миколаєві відкрилась фотовиставка, присвячена Героям Небесної сотні (ФОТО)


09:5817.02.2024

16 лютого на базі Миколаївської обласної наукової бібліотеки відкрили виставку, присвячену подіям Революції гідності, – «В серцях, у пам’яті, в думках». На ній, зокрема, представлені громадськості світлини від миколаївських фотографів, які фіксували все на київському та миколаївських майданах.

Про це повідомляє 0512.

Ідея створення цієї виставки виникла разом з колективом Музею суднобудування та флоту, її хотіли відкрити ще минулого року, але почалось повномасштабне російське вторгнення. 

«Ми в музеї збираємо матеріали і робимо це саме для того, щоб ніхто із нас не забував, якою ціною нам здається наша свобода. Сьогодні ми тут, аби вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні. Це були перші Герої, які загинули тоді на Майдані. Деякі з учасників Майдану пішли на війну на Схід, деякі і досі виборюють нашу незалежність. Вони всі герої, ми маємо пам’ятати про них. Нам передавали матеріали активні учасники Майдану. Все, що ми робимо, — не просто так, ми зберігаємо пам’ять для нащадків. Щоб ніхто не забував, якою ціною ми виборюємо незалежність», — каже завідувачка відділу експлуатування Олена Лученяк.

Миколаївський фотограф Ігор Єрмолаєв, чиї світлини також представлені на виставці, каже, що дуже важливо, аби цю виставку побачила молодь. 

Фотограф Юрій Кошковський також звернувся до молоді та поділився спогадами: «Коли ти розумієш, що твоє залежить тільки від тебе, а не від когось, — це дуже важливо. І мова йде не лише про твоє життя, а й про те, якою буде країна, в якій ти живеш. Треба відчувати своє серце, свою душу. Ці герої, які тоді загинули, не думали про те, що чи буде в них машина чи квартира, вони думали про свою душу, адже твоя душа вічна, і де вона буде знаходитись, залежить від вас. У мене є різні фото тут: день, коли найбільше зібралось людей на майдані; це на Грушевського будували барикади…»

Викладачка факультету політології при ЧНУ ім. П. Могили Анастасія Хмель зазначає, що і в Миколаєві був майдан. Її замучує той факт, що про це мало де згадують по Україні: «Я була учасником Миколаївського майдану. У Миколаєві Майдан був. Сьогодні я відкрила енциклопедію, аби більше вам розповісти про події, і навіть там не згадано про Миколаїв. А ми в 2013-2014 роках показали, що Миколаїв проукраїнське місто, ми це довели і в лютому 2022 року».

Згадали на відкритті виставки і тих, хто загинув за свободу України. Мама загиблого активіста, учасника Євромайдану Кемського Сергія, Тамара Кемська розповідає, що її син одразу поїхав на Майдан і приїжджав туди постійно. Він брав участь у створенні “Чорної сотні”, допомагав виносити поранених. Його вбив снайпер пострілом у шию 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській. Сергій удостоєнний звання Героя України — посмертно. 

«Останній раз він приїхав додому ще 15 лютого. Це була субота, вже починалися страшні ці події, і вже були перші вбиті. А 17 лютого я зайшла додому, а Сергія вже немає. Батько сказав, що він поїхав до Києва, на Майдан. Сергій загинув не на Інститутській, а на алеї біля Жовтневого палацу. Я знайшла відео, де чітко видно, де і як Сергій загинув: він підіймався по цій алеї, де в нього стріляли один раз, він ще міг бігти, потім ще раз, він вже впав та повз далі. Було чітко видно  два постріли в шию. Його одразу понесли до Жовтневого, де були лікарі. На чотирьох столах вже лежали поранені, Сергій був на підлозі. Йому розстібнули куртку, він стікав кров’ю. Його намагались врятувати, але марно», — каже Тамара Гаврилівна.

Виставка проходить у Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці по вул. Маріупольській, 9.  Миколаївці можуть побачити закарбовані на світлинах події революції Гідності в Києві та Миколаєві. Виставка триватиме до 1 березня, кожен може подивитись світлини з 10:00 до 17:00.

Як повідомляло Інше ТВ, «Між чорним та білим». У Миколаєві відкрилась виставка робіт місткині Олени Маркитан (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube