Позов про розірвання договору щодо поставки Миколаєву білоруських тролейбусів розглядається судом – прокуратура


06:4020.12.2023

Позов про розірвання договору щодо поставки Миколаєву білоруських тролейбусів розглядається судом.

Про це на брифінгу 19 грудня розповів 1-й заступник керівника Миколаївської обласної прокуратури Денис Фальченко, передає Інше ТВ.

За словами Дениса Фальченка, у поточному році прокурорами загалом подано до суду позовів на 4,8 млрд.грн., в тому числі в сфері публічних закупівель – на понад 250 млн.грн. Судами розглянуто та задоволено позовів на близько 3,5 млрд.грн., в тому числі 190 млн.грн. – у бюджетній сфері.

«Замовники, у яких було виявлено порушення законодавства при проведенні закупівель, – це бюджетні установи органів місцевого самоврядування міст Миколаєва, Вознесенського, Первомайського та Миколаївського районів, а також державні та комунальні підприємства, які проводили закупівлі за державні кошти.

Основними порушеннями, на які довелося реагувати прокурорам, стали відсутність бюджетного асигнування на закупівлю, невідповідність тендерних пропозицій учасника кваліфікаційним вимогам замовника, безпідставне витрачання коштів через укладення незаконних додаткових угод до основного договору, несвоєчасне виконання договірних умов.

До прикладу – до суду скеровано позов про розірвання договору придбання комунальним підприємством міста Миколаєва 20 тролейбусів на суму 167 млн.грн., враховуючи неможливість виконання умов договору постачальником через виробництво тролейбусів у Республіці Білорусь.

Також через невідповідність тендерної документації учасника закупівлі та обрання переможцем торгів учасника, пропозиція якого була економічно невигідною, прокурором скеровано до суду два позови про визнання недійсним договорів щодо придбання спеціальної пожежної техніки на суму 75 млн.грн. та повернення сплачених бюджетних коштів.

Вказані справи наразі розглядаються судами», – зауважив Денис Фальченко.

Реагували прокурори і на несвоєчасне і неналежне виконання умов договорів підрядів на ремонт вулиць і тротуарів. До суду скеровані позови про визнання договорів та стягнення штрафних санкцій на суму близько 3 млн.грн., додав він.

Як повідомляло Інше ТВ, в 2021 році постачання для Миколаєва 20 тролейбусів на автономному ході було поставлено “на паузу” через те, що ЄС та Україна ввели санкції проти білоруського концерну МАЗ.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube