Влада Миколаєва планує спочатку змінити Герб міста, а потім вже – дату святкування Дня міста


17:2512.11.2023

Влада Миколаєва співпрацює з геральдистами, аби розробити правила, за якими буде проведени конкурс на новий Герб міста Миколаєва.

Про це в програм «Діалог» ТРК «МАРТ» розповів начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини ММР Юрій Любаров, передає Інше ТВ.

«Зараз проводимо роботу по створенню конкурсу. Тому що робота по новому Гербу – це дуже складна робота. Хочу сказати, що деякі міста в Україні вже пройшли цей процес. Ми співпрацюємо з геральдистами. Є така офіційна організація, і на рівні України, і на рівні міста, вони займаються геральдикою, вони знають усі правила сучасної української геральдики, вони надали нам свою методичну допомогу. І саме зараз ми разом з ними створюємо правила, за якими буде оголошено конкурс. Конкурс буде оголошено на рівні міста, але приймати участь зможуть митці, геральдисти, аматори не тільки з Миколаєва. Але конкурс буде серйозний, і рішення про нього буде прийнято на рівні міської ради. Це буде офіційний конкурс. І тільки після того, як міська рада затвердить Герб, будуть внесені зміни в Статут міста», – сказав Юрій Любаров.

Відповідаючи на запитання ведучого, начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини уточнив, що спочатку буде затверджено новий Герб міста, а потім вже підійдуть до питання можливого перенесення святкування Дня міста Миколаєва, ідея якого теж обговорюється.

«Не день народження міста – я підкреслюю! Тому що день народження міста – це одна дата, а свято міста, де ми будемо зустрічатись, святкувати, – це може бути дата, не прив’язана сьогодні до серпня або вересня, а може бути в травні. Це і технічно, і творчо, і історично буде правильним рішенням», – сказав Юрій Любаров.

Довідково: 21 липня 1788 року за наказом Г. О. Потьомкіна в гирлі Інгулу закладено суднобудівну верф. А ще через рік, 27 серпня 1789 року, він же звелів іменувати її містом Миколаєвом — в пам’ять про взяття російськими військами турецької фортеці Очаків б грудня 1788 року в день святого Миколи, який вважався покровителем моряків

Як повідомляло Інше ТВ, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич і начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім ініціюють зміну Герба Миколаєва. До них доєднався і народний депутат України Олександр Гайду, і разом вони планують преміювати автора найкращої ідеї 200 тис.грн.

Додамо, що ідею зміни Герба міста Миколаєва підтримав і секретар Дмитро Фалько.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube