На Південноукраїнській АЕС активно готуються до підтвердження можливості подальшої експлуатації енергоблока №1 – залишилось півроку


15:4113.06.2023

Згідно з діючою Ліцензією Державної інспекції ядерного регулювання України, до завершення дозволеного строку експлуатації першого енергоблока Південноукраїнської АЕС на енергетичних рівнях потужності в рамках довгострокової експлуатації залишається менше 6 місяців.

Фахівці ПАЕС активно готуються до підтвердження можливості його подальшої роботи.  

Про це повідомили в пресслужбі ОП ПАЕС, передає Інше ТВ.

Як нагадали в пресслужбі станції, ліцензію ДІЯРУ на право довгострокової експлуатації перший блок-мільйонник ПАЕС отримав 2013 року. Згідно законодавства, раз на 10 років необхідно переоцінювати безпеку енергоблоку, тому документ передбачає обмеження його роботи на енергетичних рівнях потужності до 2 грудня 2023 року.

На переконання фахівців, сьогоднішній технічний стан блока свідчить про можливість його подальшої експлуатації, й нині атомники втілюють цілий комплекс заходів для пролонгації ліцензії. 

«Ключовим аргументом на користь продовження роботи енергоблока №1 ПАЕС є позитивні результати періодичної переоцінки його безпеки, які ґрунтуються на всебічній оцінці впливу старіння елементів і конструкцій, проведених модернізацій, досвіду експлуатації, зміни вимог нормативно-правових актів і характеристик розташування майданчика атомної станції. Разом зі Звітом з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) втілюється масштабна програма робіт з обґрунтування можливості подальшої експлуатації першого блока, яка містить цілу серію заходів. У переліку – оцінка технічного стану систем, конструкцій і елементів, кваліфікація обладнання та забезпечення його сейсмостійкості, роботи з підвищення безпеки, низка модернізацій, реконструкцій і технічних переоснащень.

Одним із важливих заходів є оцінка технічного стану корпусу реактора – єдиного з-поміж основних елементів, що не підлягає заміні, яка базується на результатах виконаних контролів і розрахункових обґрунтувань. Засвідчено задовільний стан, відсутність недопустимих суцільностей у металі корпусу реактора та достатній запас міцності для подальшої експлуатації. Отримані висновки лягли в основу обґрунтування продовження довгострокової експлуатації енергоблока №1», – підкреслюють в пресслужбі АЕС.

На даний момент з 16 груп основного обладнання, будівель і споруд, яким слід продовжити строк експлуатації, позитивні  рішення погоджені щодо 12, ще за чотирма групами елементів рішення направлені до ДІЯРУ. Держатомрегулювання повідомило про відсутність зауважень до дев’яти звітів з чотирнадцяти факторів безпеки ЗППБ. Триває усунення зауважень державної експертизи щодо решти факторів і комплексного аналізу безпеки.

«Світовий досвід свідчить, що робота енергоблока в період довгострокової експлуатації  – не лише економічно доцільне рішення, а й обґрунтоване з точки зору забезпечення необхідного рівня безпеки. Це міжнародний підхід, схвалений МАГАТЕ», – зауважують на ПАЕС.

Як повідомляло Інше ТВ, «Південноукраїнська АЕС» пройшла перевірку на пожежну безпеку



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube