Миколаїв може не отримати державні кошти на відновлення пам’яток, які постраждали під час війни, оскільки не має одного документу


16:3109.06.2023

Пошкоджені російськими обстрілами об’єкти культурної спадщини, які розташовані на території міста Миколаєва, можуть не потрапити до Програми відновлення і, відповідно, місто не отримає багатомільйонні субвенції від держави тільки тому, що немає історико-архітектурного опорного плану.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук після проведеної з цього питання наради написав заступник начальника Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров, передає Інше ТВ.

 За інформацією Ю.Гранатурова, до Списку історичних населених місць України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 №878, внесено 4 населені пункти Миколаївської області: м. Миколаїв, м. Вознесенськ, м. Очаків та м. Первомайськ. В трьох містах – Вознесенську, Очакові та Первомайську – нові історико-архітектурні опорні плани затвердженні наказами центральних органів виконавчої влади, а отже є чинними. А ось Миколаїв такого історико-архітектурного опорного плану немає.

«Відповідно до договору № 536-01-2018 від 29.11.2018 між Миколаївською міською радою та ДП УДНДІ проєктування міст «Діпромісто ім. Ю.М. Білоконя» в 2019 році було завершено розроблення нового Генерального плану міста Миколаєва та у його складі історико-архітектурний опорний план. Але, через певні обставини, новий розроблений історико-архітектурний опорний план м. Миколаєва й досі не затверджений рішеннями Миколаївської міської ради та відповідних центральних органів виконавчої влади.

Під час наради обговорили питання, які призвели до такої ситуації, окреслили всі можливі наслідки, пов’язані з цим та, головне, визначили покрокові спільні дії Миколаївської обласної військової адміністрації та Миколаївської міської ради для найшвидшого вирішення проблеми, яка склалась навколо відсутності затвердженого історико-архітектурного опорного плану та недопущення втрати можливості включення пам’яток міста Миколаєва до Програми комплексного відновлення Миколаївської області та отримання відповідного фінансування на їх реставрацію», – написав Юрій Гранатуров.

Як повідомляло Інше ТВ, у 2019 році у Миколаєві доволі голосно обговорили Стратегічну екологічну оцінку проекту Генплану міста Миколаєва. Попередній депутатський корпус в кінці 2019 року також критикував проект Генплану. В серпні 2021 року Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич висловлював припущення, що проєкт Генплану буде винесено на розгляд депутатського корпусу до кінця 2021 року. Але цього так і не було зроблено.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube