«Вода в системі не питна і не скоро буде питною. І тому ці станції мають працювати» – директор ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» щодо неприйнятої програми «Доступна вода» (ВІДЕО)


13:5501.06.2023

Як повідомляло Інше ТВ, 30 травня Миколаївська міськрада на сесії не підтримала програму «Доступна вода», на яку передбачалось виділення 37 млн.грн.

Серед зауважень, які лунали з боку депутатів, найчастіше було чутно сумніви щодо вірно прорахованої загальної суми на обслуговування систем зворотнього осмосу на 145 точках видачі очищеної води (тим більше, що третина з цих точок не працює).

Після невдалого голосування мер Миколаєва Олександр Сєнкевич лякав депутатів, що, як коштів не виділено, то й точки видачі очищеної води будуть закриті.  

Щоб переконати громадськість в необхідності прийняття програми «Доступна вода», 1 червня на брифінг вийшов і директор ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов, передає Інше ТВ.

За словами М.Логвінова, на балансі підприємства знаходиться 79 установок зворотнього осмосу різної потужності. За минулий рік містянам видали 35 млн.літрів очищеної води, яку можна пити.

«Аналізи, зроблені на нашій лабораторії, це підтвердили. Та за законодавством України, аби вода офіційно вважалася питною, необхідно щоденно робити аналізи у сертифікованій лабораторії», – сказав директор ОКП «Миколаївоблтеплоенерго».

Обслуговування точок видачі питної води та систем зворотнього осмосу коштує підприємству мільйони гривень – це оплата послуг “Миколаївводоканала”, електроенергії, придбання мембран, реагентів та інших розхідних матеріалів, зарплата працівникам, які обслуговують обладнання, рентна плата за користування надрами, амортизаційні відрахування, паливо для транспорту. Крім того, у випадку встановлення систем зворотного осмосу на об’єктах “Миколаївської ТЕЦ” та навчальних закладах витрати також лягають на ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». Тільки у цьому році на закупівлю розхідних матеріалів було витрачено 5 млн.грн. (загальну суму витрат на ці цілі Микола Логвінов не назвав, зауважив тільки, що собівартість одного літра очищеної води становила 50 копійок, хоча містяни її отримують безкоштовно). Тому закладену в програму суму на обслуговування кожної точки (121 тис.грн. за підрахунками Логвінова, однак депутати на сесії назвивали суму у 150 тис.грн., – прим.ред.) директор ОКП “Миколаївоблтеплоенерго” вважає не такою вже й великою.

«Ця програма важлива. Тому що війна не закінчилась. Вода в системі (централізованого водопостачання – прим.ред.) не питна і не скоро буде питною. І тому ці станції мають працювати, і їх потрібно обслуговувати», – сказав Микола Логвінов і висловив сподівання, що на наступній сесії відкорегована програма буде прийнята депутатами.

А вже після війни воду з цих точок планують продавати за собівартістю.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube