Миколаївська міськрада не підтримала програму «Доступна вода»


12:5330.05.2023

Наче програма «Доступна вода» на 2023 рік і розглядалась на засіданнях депутатських комісій, але на сесії міськради все одно до неї були питання.

Про це повідомляє кореспондент Інше ТВ.

Як нагадав 1-й заступник директора Департаменту ЖКХ ММР Ігор Набатов, протягом 2022 року до Миколаєва були завезені різні системи зворотнього осмосу. На сьогодні вони працюють, але потребують постійного обслуговування – заміни фільтрів і т.п. Щоб не втратити ці системи очистки води (їх 145 штук), треба прийняти програму «Доступна вода» на 2023 р., яка передбачає, що на період дії воєнного стану користування цими системами очищення буде для містян безкоштовним. Загальна вартість програми – близько 37,5 млн.грн.

У депутатів були питання.

Наприклад, Олена Кисельова погодилась, що така програма зараз доцільна. В переліку виконавців зазначені «Миколаївоблтеплоенерго», ДЕЗ «Пілот» та УОЗ ММР, але є громадські організації та об’єднання, які мають системи доочистки води не індивідуального типу і надають мешканцям міста очищену воду. «Коли ми не зазначаємо їх в програмі, ми натякаємо, щоб вони передали ці системи очистки в комунальну власність. Треба їх (громадські організації та об’єднання – прим.ред.) додати до виконавців, тому що зараз це нечесно», – зауважила Олена Кисельова.

Депутат Максим Коваленко не розумів, для чого зараз обслуговувати системи доочистки у дитсадках і школах, які знаходяться на балансі ДЕЗ «Пілот». «Ці системи – близько 50 штук – під замками у завхозів шкіл та дитсадків, доступу у людей до них немає. Поки не буде наданий доступ людям…», – почав говорити депутат, але миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич його перервав, назвавши його коментар недоречним, і сказав, що гроші на обслуговування будуть виділятися тільки на працюючі точки видачі води.

Депутат Юрій Степанець цікавився конкретними витратами на обслуговування точок. Бо, за його розрахунками, на кожну точку, згідно програми, буде витрачено 150 тис.грн. – вода буде «золота». Перший заступник директора Департаменту ЖКХ зауважив, що в розрахунок потрапила не тільки вартість заміни фільтрів, а й оплата електроенергії, водовідведення і т.п. «Якщо ми приймемо програму, то буде менша сума, бо загальна сума розрахована на рік», – сказав Ігор Набатов. Як додав мер, гроші на виконання цієї програми все одно будуть виділятися на наступній, у червні, сесії, якщо сьогодні програма буде прийнята.

Депутат Федір Панченко спробував підвести риску під обговореннями, заявив, що всі його колеги не праві, бо установки зворотнього осмосу треба обслуговувати, навіть коли вони не працюють.

Депутат Дмитро Іванов сказав, що програму треба доробити, – розцінки в програмі дуже завищені. Бо у нього є досвід встановлення такої системи, і люди платять за воду 50 грн. за 1 куб.м., при цьому 30 грн. віддаються з водоканалу, а на 20 грн. міняються фільтри і т.п. Тому депутат пропонував перенести розгляд програми.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич зауважив, що програма – це лише частина процесу, треба буде ще кошти виділяти. Програму можна постійно доробляти, але тоді точки видачі води, які знаходяться на балансі у міста, не будуть обслуговуватись і будуть зупинені.

Однак голосування за проект рішення результату не дало: «за» було тільки 20 депутатів, проти – 0, утрималось – 11. Рішення не прийнято.

Як повідомляло Інше ТВ, «Миколаївводоканал» створить дочірнє підприємство, яке буде продавати електроенергію, – депутати дозволили це зробити на сесії 27 квітня.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube