У Миколаєві вже вшосте відбувся Європейський морський день: про що говорили (ФОТО)


17:5328.05.2023

За підтримки Представництва ЄС в Україні 25-го травня в Миколаєві пройшов Саміт «На шляху до стійкої морської економіки. Стратегічні пріоритети економічного відновлення України» в рамках Європейського Морського Дня 2023.

Захід об’єднав фахівців морегосподарського комплексу Миколаївщини та представників влади.

Ключова мета зустрічі – обмін думками та напрацювання ідей щодо відновлення блакитної економіки регіону.

Про це Інше ТВ поінформували організатори заходу – Центр підтримки бізнесу.

«Ми з вами розуміємо, що розвиток економіки, розвиток країни неможливий без тісної співпраці з органами влади. В місті Миколаєві в нас реалізована чітка система взаємодії і спільне розуміння важливості морської галузі та розвитку блакитної економіки, як для Миколаєва, так і для області», – зазначив Артем Ващиленко.

Варто зазначити, що Миколаївська міська рада також є членом Морського кластера України.

«Ми працювали над програмою розвитку річок, хоча річка – це не море, але море починається з річки. Ми прийняли цю програму, були виділені відповідні кошти для її реалізації, але війна втрутилася. Я впевнений – цю програму ми продовжимо. Миколаїв і вода – дві невід’ємні речі. Ми повинні один одного і доповнювати, і збагачувати», – зазначив перший заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков.

Наразі великі європейські інституції працюють над майстер-планом відновлення Миколаєва, враховуючи й розвиток прибережних зон та підприємств блакитної економіки.

«В контексті «блакитної економіки», то у нас є п’ять мініпроектів, які ми готуємо до презентації нашим партнерам. Всі ці проекти пов’язані з водою», – доповнив він.

Грегорі Цуріс, радник Green Deal, представник Європейського Союзу в Україні підкреслив важливість розвитку «блакитної економіки» для майбутнього України та висловив всебічну підтримку.

«Я вважаю, що це дуже важлива подія, яка збирає разом багато, потенційно зацікавлених сторін, які відіграватимуть певну роль у відбудові пошкодженої морської економіки й блакитна економіка України. Варто задуматися про те, як об’єднати зусилля не лише для реконструкції та відродження економічного сектору, а й для екологічної трансформації України», – зазначив він.

Грегорі Цуріс навів учасникам успішні практики Європейської спільноти, які можна реалізувати в Україні.

«Сфери, де ми безперечно зацікавлені в подальшому дослідженні в ЄС, а також з Україною, стосуються відновлюваної енергії, яка, як очікується, вироблятиме в ЄС 1/4 електроенергії до 2050 року в основному за рахунок вітрової енергії. Таким чином, є велика сфера роботи, пов’язана з енергетикою, і вже триває велика співпраця з Україною, і очікується, що вона буде тільки збільшуватися».

Іншим напрямком роботи є оновлення флоту, як для підвищення енергоефективності, так і для зменшення споживання енергії.

Філіп Істхіл, Генеральний секретар Європейської асоціації малого судноплавства (EBA), підкреслив – розвиток «блакитної економіки» вкрай важливий, навіть на прикладі європейських країн.

«З боку промисловості є приблизно 32 000 компаній, і ми знаємо, що переважна більшість, майже всі з них, є малими та середніми підприємствами. Багато сімейних компаній з невеликою кількістю працівників, тому багато невеликих компаній, які насправді є основою європейської економіки. З точки зору працевлаштування, вони безпосередньо представляють близько 280 000 співробітників».

Стосовно України, то у нас дійсно сильний досвід у багатьох сегментах човнової галузі.

«Якщо поглянути на цифри, то навіть у довоєнний період з України до Європейського Союзу було експортовано тисячі човнів. Інша сторона – це місцевий ринок і, звичайно, багато річок і прибережні території України. Вони мають великий потенціал для прибережного та внутрішнього водного туризму в Україні».

За словами експерта, відбудова постраждалих підприємств галузі є одним з першочергових завдань.

Рене Берквенс, Голова Асоціації суднобудівників та виробників морського обладнання Європи (SEA Europe), висловив сподівання, що на рівні Європейського Союзу можлива підтримка низки компаній.

«Саме грошова підтримка, політична підтримка чи будь-що інше. Але, я вважаю, що дуже важливо зрозуміти коротко-, середньо- та довгострокові цілі Українського морського кластера, – каже він. – Суднобудування та галузь морського постачання мають на меті забезпечити автономію та суверенітет Європи як з точки зору економічної сталості, так і з точки зору оборони та безпеки, що є цілком очевидною причиною. Це і безпека, і автономія, і суверенітет, а також енергетична незалежність. І все це звучить дуже складно, але все просто».

Як повідомляло Інше ТВ, Миколаїв став одним із переможців конкурсу грантів від EU4Business



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube