Білим по білому і не тільки: у Миколаєві відкрилась персональна виставка знаної вишивальниці з Первомайська Жанни Семененко-Руських (ФОТО)


22:2216.05.2023

16 травня у Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького розпочала роботу персональна виставка «Берегиня символів» знаної вишивальниці з Первомайська Жанни Семененко-Руських, присвячена Дню вишиванки.

Про це повідомила керівниця культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова, передає Інше ТВ.

Для персональної виставки «Берегиня символів» Жанна Семененко-Руських підготувала експозицію, до якої увійшли вишиванки й рушники створені як самою майстринею, так і її кращими ученицями. За основу авторських візерунків, що оздоблюють вироби, взято старовинні символи-обереги та методи їхнього компонування. Саме це надає роботам особливої винятковості.

Жанна Семененко-Руських народилася 1947 року у м. Первомайськ Миколаївської області. Після закінчення філологічного факультету Одеського державного університету ім. І. Мечнікова працювала кореспондентом, а згодом – завідуючою відділом Первомайської газети. В своїх публікаціях багато уваги приділяла культурі рідного краю, звичаям і обрядам. Це надихнуло її на заняття вишивкою, а також до дослідження автентичної орнаментики регіону Побужжя-Посинюшшя. Так було створено авторську колекцію рушників «Узори рідного краю» та каталог-посібник «Мій вишиваний край Побужжя-Посинюшшя». У 2014 році Жанна Семенівна розробила ексклюзивну колекцію авторських вишиваних робіт «Символи та барви Трипільського степу».

З 2018 року очолює Миколаївський обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України. У цей період розпочалася реалізація двох авторських проєктів – марафонів «Сорочку мати вишила мені» й «І на тім рушникові». Але головним здобутком вишивальниці є виховання цілої плеяди талановитих учнів.

Відкрита виставка – восьма з творчого циклу «Берегині України», учасницями якого є миколаївські майстрині культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса». Мета цього проєкту – знайомити глядачів з творчістю жінок, головною місією яких під час війни стає збереження та відродження головних цінностей України: родини, традицій, культури.

Як повідомляло Інше ТВ, У Миколаєві відкрилась виставка херсонської художниці Яни Голуб’ятникової (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube