В рідному селі на Миколаївщині відкрили меморіальну дошку миколаївському льотчику, який героїчно загинув на Київщині в перші дні російського вторгнення (ФОТО)


10:5630.04.2023

29 квітня у селі Мартинівка Прибужанівської громади на подвір’ї місцевого ліцею відбулося відкриття меморіальної дошки, присвяченої Герою-земляку Геннадію Матуляку.

Саме в цей день Геннадію Матуляку мало б виповнитись 46 років. Але йому назавжди буде 44, бо він героїчно загинув на Київщині в перші дні повномасштабного російського вторгнення.

Про це повідомляють «Вісті Вознесенщини».

Відкрили меморіальну дошку батьки загиблого льотчика – Василь Федорович та Марія Федорівна. На заході були присутні рідні, близькі, друзі Геннадія, представники влади, військові 61 окремої механізованої бригади.

Геннадій Васильович Матуляк народився 29 квітня 1977 року у родині військовослужбовця. З 1984 по 1994 рр. навчався у Мартинівській середній школі. У 1998 році закінчив Харківський інститут льотчиків Військово-повітряних Сил (тепер – Харківський національний університет Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба), у 2007 році – Харківський аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «ХАІ», у 2022 році – Національний університет оборони України ім. Івана Черняховського. Проходив службу у Вознесенську, Херсоні, Миколаєві. Пройшов кар’єрний шлях від льотчика до спершу старшого льотчика, пізніше – начальника відділення підготовки даних інструкторів, начальника розвідки, заступника командира авіаційної ескадрильї, а потім став і командиром авіаційної ескадрильї 299 БрТА. Здійснив свою заповітну дитячу мрію про підкорення неба – оволодів МІГ-29, Л-39, Су-25.

У ніч з 23 на 24 лютого по команді «Тривога» підполковник Геннадій Матуляк помчав на службу. З неба знищував війська загарбників, виконував бойові вильоти над Херсонською та рідною Миколаївською областями, знищував ворожу техніку. Зранку 25 лютого 2022 року на півночі Києва в районі міста Гостомель героїчно знищив колону техніки російських окупантів. Після того полетів знову працювати по Київщині, але близько сьомої ранку під час повітряного бою російський винищувач влучив у літак Геннадія Матуляка, він був ведучим. Льотчик почав виводити літак, аби захистити село, адже під ним розташувався великий розважальний комплекс. Уже навіть встиг потягнути катапульту, аж після другого влучання літак і пілот спалахнули. Машина впала за кілька кілометрів від села Глібівка Вишгородського району у лісосмузі. Літак падав на домівки людей, проте в останні секунди свого життя пілот зміг відвести падаючий штурмовик від житлової забудови села в ліс. Був похований місцевими жителями біля місця катастрофи. У Миколаєві офіцера перепоховали у квітні, після того, як Київщину звільнили від окупантів.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, 28 лютого 2022 року указом Президента України Геннадію Васильовичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». 14 грудня 2022 року на честь нашого земляка названо одну з вулиць Києва. 24 лютого наказом Головнокомандувача ЗСУ Геннадію Матуляку присвоєно чергове військове звання полковник (посмертно).

Як повідомляло Інше ТВ, 25 лютого в лісі поблизу села Глібівка, що на Київщині, неподалік міста Гостомель, було відкрито пам’ятник. Рік тому на цьому місці героїчно загинув льотчик миколаївської бригади тактичної авіації підполковник Геннадій Матуляк.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube