На Київщині відкрили пам’ятник миколаївському льотчику Геннадію Матуляку (ФОТО)


22:0225.02.2023

25 лютого в лісі поблизу села Глібівка, що на Київщині, неподалік міста Гостомель, було відкрито пам’ятник. Рік тому на цьому місці героїчно загинув льотчик миколаївської бригади тактичної авіації підполковник Геннадій Матуляк.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці 299 бригада тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, передає Інше ТВ.

Геннадій народився 29 квітня 1977 року у селі Мартинівське Вознесенського району Миколаївської області. Більше 10 років віддав службі у славетній 299-й бригаді. Загалом же більше 20 років провів за важелями бойових літаків. Літав на літаках МіГ-29, Л-39, Су-25.

З першого дня брав участь у відбитті повномасштабного російського вторгнення в Україну. 24 лютого 2022 року знищував ворожі колони на Херсонщині і на рідній Миколаївщині.

«Зранку 25 лютого 2022 року на північ від Києва в районі міста Гостомель Геннадій Матуляк знищив колону техніки російських окупантів, але близько сьомої ранку під час повітряного бою російський винищувач влучив у штурмовик Геннадія. Льотчик почав відводити літак, аби захистити село, адже під ним розташувався великий розважальний комплекс. Та після другого влучання літак і пілот спалахнули. Машина впала за кілька кілометрів від села Глібівка Вишгородського району. Не зважаючи на те, що село на той момент було окуповане російськими загарбниками, відважний льотчик був похований вдячними місцевими жителями біля місця загибелі. 16 квітня 2022 року Герой був перепохований у місті Миколаєві», – йдеться в повідомленні бригади.

На відкриття пам’ятника Геннадію Матуляку прийшли не тільки побратими, а й мешканці села Глібівка, яких своїм вчинком врятував миколаївський льотчик.

У Геннадія залишилася дружина Ольга та двоє дітей — син Руслан та донька Софія.

Як повідомляло Інше ТВ, 28 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав Указ №78/2022 «Про присвоєння звання Герой України», яким присвоїв підполковнику Геннадію Матуляку звання «Герой України» (посмертно).

8 грудня 2022 року іменем миколаївського льотчика Геннадія Матуляка назвали вулицю в Києві.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube