Свято наближається. В Миколаєві вчилися розписувати писанки (ФОТО)


07:3330.03.2023

29 березня у Центральній міській бібліотеці імені М. Кропивницького за підтримки Культурно-мистецької асоціації “Арт-спокуса” відбувся майстер-клас “Оберегова писанка”.

А вчила виготовляти традиційну українську писанку заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Ульянкіна.

Про це повідомила керівник Культурно-мистецької асоціації “Арт-спокуса” Валентина Кривцова, передає Інше ТВ.

До створення старовинного символу України долучились учні гімназії №52 та досвідчені майстрині з Миколаєва й області. Заняття розпочали з перегляду авторських робіт пані Тетяни. Також писанкарка розповіла про історію виникнення особливого виду мистецтва, використання оберегових знаків-символів в орнаменті та їхнє значення.

Творчий процес поділили на декілька етапів. Спочатку кожен учасник визначився з візерунком, аби нанести його на поверхню яєчної шкаралупи. За допомогою олівця зображали традиційні символи:”сонце”, “хрест”, “зірку”, “грабельки” та “сосонки”.

Наступним було використання писачка з розтопленим воском. Такі нанесені лінії захищають малюнок від подальшого фарбування яйця у різні кольори: жовтий, червоний, зелений та синій.

По закінченні нанесення фарби, залишилося видалити віск. Саме так на світ з’явилася справжня барвиста писанка. У кожного – своя і неповторна.

Писанкарство настільки захопило дорослих та юних митців, що усі вирішили вдома повторити магічний процес створення великоднього дива. Ідеї для своєї творчості учасники знайшли на тематичній книжковій виставці, яку підготували фахівці бібліотеки.

Як повідомляло Інше ТВ, «Великодня листівка від миколаївців миколаївцям»: Миколаївський краєзнавчий музей запускає флешмоб для тих, хто поїхав в евакуацію



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube