В Миколаєві виконуватимуться трансплантації – Миколаївська обласна лікарня стала учасницею пілотного проекту (ВІДЕО)


10:1616.03.2023

Миколаївська обласна клінічна лікарня увійшла до пілотного проєкту “Про розвиток трансплантації в Україні”. Станом на 15 березня в закладі готують приміщення для проведення операцій.

Про це повідомляє «Суспільне Миколаїв» з посиланням на інформаційну координаторку проєкту Ксенію Щіголь.

Ксенія Щіголь — єдина пацієнтка в Україні, якій пересадили два органи. 10 серпня 2017 року жінці пересадили серце, 11 березня 2020 року – нирку. Зараз Ксенія є інформаційною координаторкою проєкту.

“Мені телефонують пацієнти, ставлять різні питання. Тому що їм зі мною трохи простіше спілкуватися, вони зі мною, як з другом спілкуються, їм набагато легше, ніж пацієнт з лікарем. Вони зі мною діляться якимись таємницями. Ставлять інтимні питання, що в лікаря не можна запитати. Запитують, як воно проходить “від А до Я”, — говорить Ксенія.

Жителю села Калинівка Миколаївської області Василю Продіусу в жовтні 2022 року від сина-донора пересадили печінку. Операція відбулась у Києві. Дружина Василя Ірина розповідає, все було безкоштовно. Оскільки потрапила в клініку завдяки пілотному проєкту “Про розвиток трансплантації в Україні”.

“Це був пілотний проєкт, на який ми, звичайно, пішли, тому що це все було безоплатно. Сума велика була, але це все було сплачено державою, і тому ми на це погодились. Наша дитина пішла на такий ризик. Лікарі гарантували перш за все безпеку донора”, — розповідає дружина Василя Ірина.

Зі слів жінки, якщо на базі Миколаївської обласної клінічної лікарні проводитимуть операції по пересадці органів – це зменшить витрати.

“Ми там винаймали квартиру, жили майже три місяці з чоловіком та сином. Це була оплата квартири, це були різні розходи на їжу і так далі. Добре, що зараз цей пілотний проєкт буде в Миколаєві, й ті люди, які живуть в Миколаєві, їм не потрібні інші витрати”, — каже Ірина.

Операційні втручання буде виконувати лікар-трансплантолог Дмитро Бачинський. Чоловік говорить, наразі очікують обладнання, закуплене за державні гроші.

“Це лабораторне обладнання на сумісність органів донора і реципієнта. Тобто не всі органи можуть підходити для всіх пацієнтів, там є на більш молекулярному рівні обстеження лабораторне. Тому це обладнання буде встановлено у нас. І вже спеціаліст пройшов навчання для цього виду лабораторних послуг, він зараз на стажуванні в Америці, повертається”, — говорить Дмитро Бачинський.

Зі слів лікаря, виконуватимуться родинні трансплантації.

“Оперативні втручання, обстеження, дообстеження цих пацієнтів безкоштовне. Вони фінансуються на рівні держави. У тариф даної трансплантації включено та обстеження, і оперативне втручання, і післяопераційний період”, — розповідає Дмитро Бачинський.

За словами Дмитра Бачинського, на рівні області триває збір повної інформації щодо людей, які потребують пересадки органів.

Як повідомляло Інше ТВ, В минулому році в Україні провели на 20% більше трансплантацій, ніж у довоєнному 2021-му



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube