На Миколаївщині торік виноробні підприємства зібрали кращий врожай винограду (ФОТО)


14:1313.03.2023

На Миколаївщині за 2022 рік аграрії зібрали майже 20 тисяч тонн винограду, що на 12 відсотків більше ніж у 2021 році. Серед причин – кращі погодні умови та плодоношення. Водночас нових виноградників за період повномасштабного вторгнення не створили.

Про це повідомляє «Суспільне Миколаїв» з посиланням на головного спеціаліста Департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОВА Володимира Афанасьєва.

Площа виноградників в регіоні не змінилась, говорить Володимир Афанасьєв.

“На території області обліковується 5 800 гектарів виноградних насаджень. У плодовитому віці ця площа становить 5 тисяч гектарів. За підсумками 2022 року валовий збір склав майже 20 тисяч тонн”, — каже Володимир Афанасьєв.

Також, за словами Володимира Афанасьєва, у 2023 році на державному рівні передбачено грантову програму підтримки створення нових площ насаджень від 1 до 25 гектарів. Обов’язкова умова – нові постійні та сезонні робочі місця.

Надія працює на виноградниках 12 років, з них три – в господарстві “Ольвіо Нуво”, в садах неподалік її села Парутине.

“Поки суха обрізка проходить. Ми починаємо обламувати, розламувати, знову підв’язуємо. З восьмої ранку ми працюємо, зазвичай, до 14:00-15:00”, — розповідає Надія.

З Надією, зазвичай, працює ще 4-5 людей. З її слів, разом за день можуть обрізати понад 1000 кущів винограду. Розпочали суху обрізку в січні.

Сезон виноробства триває з серпня до жовтня, розповідає Алла Магаляс — дружина власника господарства, який пішов добровольцем в Збройні сили України й передав керівництво їй та сину. Попри повномасштабну війну, режим роботи не змінився.

“Ніхто нікуди не втік, всі виходили на роботу. Працювали під обстрілами. Площа виноградників у нас – 11,5 гектарів”, — каже Алла Магаляс.

Алла розповідає, що в жовтні 2022 року росіяни обстріляли вбиральню для працівників та дегустаційний центр.

“Розвалило кухню. Це ми вже її так трохи зібрали докупи. Буквально за цією стінкою, в цеху працювали три людини. Люди залишилися цілі й живі. Слава Богу!”, — говорить жінка.

У цеху наявні 13 ємностей для виробництва та зберігання вина. За рік виготовили понад 15 тонн продукту, говорить жінка. На згадку залишились російські снаряди, що прилітали на територію господарства. Їх збирали своїми силами.

Аналогічні проблеми спіткали й акціонерне товариство “Радсад”, де постраждав парк з ємностями, яких тут загалом – 330.

“Шістнадцять ємностей було пробито наскрізь і вони не підлягають відновленню. І дуже постраждав цех переробки винограду”, – розповідає головна виноробниця Галина Сурженко.

Але, за словами виноробниці, роботу вдалося налагодити.

“2022 рік був дуже врожайним. Майже рекордну кількість винограду ми зібрали. Це 7 700 тонн”, — додає Галина Сурженко.

800 тонн було відправлено суміжному підприємству “Кoblevo”. Решту – переробили самотужки. За 2022 рік виготовили 4 мільйони 360 тисяч літрів виноматеріалів – натуральної сировини, що згодом перетвориться у вино.

“Загальна площа виноградників “Радсаду” становить 760 гектарів технічних сортів. Працівників у нас понад 200 людей. Суттєво не змінилася кількість людей”, — говорить генеральний директор Євген Корнієнко.

Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Як повідомляло Інше ТВ, Одна – з Миколаївщини. Виноробні компанії України візьмуть участь у міжнародній виставці ProWein



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube