«Були моменти, коли одночасно поступало 108 поранених»: начальниця УОЗ Миколаєва розповіла про лікування поранених військових і цивільних в 2022 році


14:2428.02.2023

В Миколаєві за 2022 військовий рік була надана меддопомога понад 5,5 тисяч пораненим.

Причому 18% від загальної кількості – це були цивільні громадяни, а 82% – це були військові.

Про це в програмі «Діалог» ТРК «МАРТ» розповіла начальниця управління охорони здоров’я Миколаївської міськради Ірина Шамрай, передає Інше ТВ.

 «Всім їм була надана вся необхідна допомога. Це був додатковий виклик. В перші години, коли поступали пацієнти, була розгубленість. Але коли ми бачили, що треба приступати до роботи, то буквально всі мобілізувались. У нас більшість лікарів фактично перших 6 місяців жили на роботі для того, щоб не втрачати час на доїзд. Тому що ми розуміли, що такі пацієнти потребують миттєвого сортування, миттєвого надання невідкладної допомоги. У нас були випадки, коли одномоментно поступало 108 пацієнтів в один заклад. Одразу спрацьовувало сповіщення: приїжджали бригади з інших лікувальних закладів. І були дня, коли протягом доби проводилось 74 оперативних втручання. І на це все нам вистачало і медичних працівників, які надавали цю допомогу, вистачало місць, препаратів, засобів догляду за пацієнтами», – розповіла Ірина Шамрай.

За словами начальниці УОЗ ММР, медична спільнота в певній мірі була готова до роботи у складних умовах після «школи ковіду», яка «переформатувала» всі реанімаційні відділення, і в результаті це додатково допомогло пацієнтам вижити в тих тяжких умовах.

До того ж лікарі вчилися, що називається, з коліс.

«Буквально з коліс навчалися надавати допомогу при тяжких пораненнях, забруднених пораненнях, застосовувати VAC-терапію (раніше у нас був один такий апарат на все місто, зараз у нас 170 таких апаратів, і всі вони працювали)…  

До вторгнення в міських лікувальних закладах було 6 апаратів штучних нирок, в період війни їх стало 8. «Якщо до війни у нас було 6 пацієнтів на гемодіалізі, то під час війни ми розширили до 20, в тому числі з 9 пацієнтів, які пройшли екстрений гемодіаліз, 5 – військові. Це люди, які поступали із здавленням, яким необхідна була ця процедура, і завдяки цьому вони все-таки вижили.

Ангіограф працював з повним навантаженням, він ен відключався ні на одну хвилину. Ми протягом. Протягом війни ми провели 500 ангіографій, з них 11 – військовим, яких привозили до нас прямо з передової», – розповіла Ірина Шамрай, яка підкреслила, що медицина Миколаєва виявилась спроможною впоратись з викликами військового часу.

Як повідомляло Інше ТВ, Миколаїв обстрілювався росіянами з першого дня вторгнення. Останній «приліт» по місту був 31 грудня 2022 року. За цей час в Миколаєві загинуло 156 мирних жителів, з них двоє дітей. А взагалі важкі поранення отримали біля 700 осіб, з яких 10 – це були діти.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube