У Миколаєві американець українського походження дав концерт на традиційних українських інструментах (ФОТО)


11:5404.02.2023

У Миколаївській бібліотеці імені Марка Кропивницького 3 лютого відбувся концерт традиційних українських інструментів: кобзи, бандури та торбана. В програмі десять музичних творів у виконанні американця українського походження Юрія Фединського. Між кожною композицією музикант ділився роздумами про майбутнє України.

Про це повідомляє «Суспільне Миколаїв».

За словами заступниці директорки бібліотеки Любові Варюхіної, анонс заходу зробити в соцмережах. Вхід на концерт — вільний.

“Пан Юрій Фединський сказав, що під час своїх виступів у Донецькій області він спілкувався з українськими військовими. Вони дуже просили допомогти з придбанням рацій. Відтак кожен сьогодні може внести невеличкий донат, аби пришвидшити нашу перемогу”, — розповіла Любов Варюхіна.

Сам музикант Юрій Фединський говорить, що в його програмі — від англійського ренесансу та колядок до творів Григорія Сковороди й Тараса Шевченка. Це вже п’ятий тур кобзарювання. Перший розпочався ще за тиждень до повномасштабної війни в Києві.

“Стартові три місяці нас було п’ятеро. Зараз я граю один. Маю традиційну кобзарську народну бандуру. В ній, мабуть, 25 струн. Почав грати на великій сучасній бандурі ще в дитинстві. Моя тітка Оксана Мошинська грала. Потім я в 16 років навчався в кобзарському таборі у штаті Пенсільванії, де були перші національні капели бандуристів, які емігрували до Детройта і Торонто”, — розповів музикант.

За майже рік кобзарювання має понад 200 виступів. Частину з них терміном в півтора місяця було проведено в США. У Миколаєві чоловік вперше.

“Я ще досі навчаюсь грати на торбані. Торбан — це складно. Щоб грати дійсно шляхетні твори, наприклад, Баха — життя не вистачить. На торбані займаюся вже, мабуть, десять років. А серйозно кілька років… можливо, п’ять. На кобзі, можливо, 14 років”, — говорить про свій бекграунд музикант.

Всі інструменти, на яких грав Юрій Фединський, виготовлені ним власноруч за особистим дизайном протягом п’яти останніх років. Чоловік каже, що планує й надалі кобзарювати Україною, де живе вже понад десять років.

Концерт відвідали понад 50 людей. Організувати захід допомогли представники миколаївського відділення організації “Новий Акрополь”.

Як повідомляло Інше ТВ, 13 січня в Миколаєві військовий оркестр дав концерти на 12 зупинках громадського транспорту (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube