«Ми кажемо про мільярди гривень». Скільки треба коштів на відновлення водопроводної мережі Миколаєва


20:2428.12.2022

Назвати точну цифру, скільки необхідно коштів на заміну водопровідної мережі Миколаєва, зараз неможливо. Але мова йде про мільярди.

Про це розповів в інтерв’ю телекомпанії «НІС-ТВ» генеральний директор МКП «Миколаївводоканал» Борис Дуденко, передає Інше ТВ.

Директор водоканалу нагадав, що рішення пустити в труби солону воду було вимушеним. Але, в принципі, такі наслідки очікувались.

«Йде війна, і ми не придумали пустити в труби солону воду, щоб розважитись. Це перший досвід в світі, коли в систему водопостачання йде, грубо кажучи, морська вода. І вона, звичайно, зробила свою справу. Ми припускали, що це буде, єдине, що ми припускали, що цей період буде трохи пізніше. Але, на жаль, за три місяці ми вже отримали колосальне збільшення кількості аварій: якщо за статистикою раніше у нас в середньому було 2,5-3 аварії на добу, то після трьох місяців ми мали до 15 аварій на добу на мережах. Ті труби, які могли б прослужити ще 10-15-20 років, вони знищені цією водою», – сказав Дуденко.

 Щодо озвученої раніше цифри про необхідність заміни 240 км труб, Борис Дуденко уточнив, що він мав на увазі тільки труби водопроводу, і тільки сталеві труби. «На щастя, чавунні і пластикові труби не так піддаються впливу солі, більш за все страждають сталеві труби. Томи ми в першу чергу займаємось ними. Також страждають залізобетонні труби: вже зараз ми бачимо розшарування бетону і корозію арматури, яка знаходиться всередині цих труб, тому у нас це буде наступна проблема», – сказав ген директор водоканалу.

На зараз назвати повну суму, необхідну на заміну мережі водопостачання Миколаєва, неможливо.

«Оцінити в абсолютних цифрах доволі складно, тому що це різні проекти під різні дільниці заміни, і вони можуть кардинально відрізнятися за вартістю. Якщо труби одного діаметру стоять однаково, то процес виконання робіт на різній глибині, на різних кутах повороту і в різних умовах проведення робіт може в кілька разів відрізнятися за вартістю. Тому зараз ми кажемо про мільярди гривень, яких відповідно немає ані в державному, ані в міському бюджеті, і треба над цим питанням дуже серйозно працювати, шукати джерела фінансування. В противному випадку система водо забезпечення міста не витримає. Ми вже зараз бачимо по місту річки, які течуть постійно, і працюючи над однією дільницею можемо наступного дня прийти майже на цю дільницю, тільки дальше на 20 метрів», – сказав Дуденко.

За словами Б.Дуденко, досить великі шанси, що кошти на відновлення водопостачання будуть закладені в державному бюджеті завдяки народному депутату України Давиду Арахамія. Але говорити про це поки зарано.  

Як повідомляло Інше ТВ, У «Миколаївводоканалу» – знов проблеми на насосних станціях. Ремонт обіцяють завершити до 20.00 завтрашнього дня



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube