На Миколаївщині суд зобов’язав місцеві органи влади захистити пам’ятку археології – курган доби пізньої бронзи


18:0222.12.2022

Миколаївським окружним адміністративним судом задоволено позов Баштанської окружної прокуратури Миколаївської області про зобов’язання одного з органів місцевого самоврядування вжити заходів щодо належного захисту та утримання пам’ятки археології – кургану доби пізньої бронзи, який був пошкоджений «чорними археологами».

Про це повідомили в пресслужбі Миколаївської обласної прокуратури, передає Інше ТВ.

Нагадаємо, що прокуратурою було встановлено, що під час розпаювання земель на території Володимирівської об’єднаної територіальної громади Баштанського району незаконно передано у приватну власність землю історико-культурного призначення. У 2000 році пам’ятка археології – курган доби пізньої бронзи, виявлена під час науково-дослідної експедиції у 1995 році, – була взята під охорону держави.

Суд погодився з позицією прокурора, що бездіяльність місцевих органів охорони культурної спадщини та відсутність будь-яких обмежувальних та захисних знаків створює небезпеку не лише для самої пам’ятки, оскільки може призвести до втрати історичних культурних цінностей, а й для оточуючих з огляду на небезпечність котловану, що утворився внаслідок руйнування кургану.

Ураховуючи наведене, судом зобов’язано орган місцевого самоврядування вжити заходів щодо належного захисту та утримання пам’ятки археології, у тому числі шляхом встановлення в межах території пам’ятки охоронної дошки та огорожі.

Як повідомляло Інше ТВ, прокуратура вимагає повернення двох земельних ділянок у Первомайському районі із розташованими на них курганами, які являються археологічними пам’ятками місцевого значення, датовані кінцем ІV тисячоліття до нашої ери — початком ІІ тисячоліття нашої ери.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube