Збитки Миколаєва від російської агресії – 852 млн.євро


12:0616.12.2022

Сьогодні, 16 грудня, в Києві відбулась презентація Незалежного звіту оцінки пошкоджень, збитків та потреб Миколаєва, а також публічного Модуля пошкоджень та проєктів відновлення Миколаєва.

Участь в події – онлайн та офлайн – взяли Оле Егберг Міккельсен, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данії в Україні; Аллан Паг Крістенсен, керівник Антикорупційної ініціативи ЄС; Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури; Олександр Сєнкевич, міський голова Миколаєва; Віталій Кім, голова Миколаївської обласної військової адміністрації; Ганна Замазєєва, голова Миколаївської обласної ради; Іван Лукеря, заступник Міністра розвитку громад та територій України; Максим Нефьодов, лідер проєкту “Росія заплатить” Київської школи економіки; Тарас Бик, член правління Агентства Ефективних Рішень.

Про це повідомляє кореспондент Інше ТВ.

За словами Максима Нефьодова, лідера проєкту “Росія заплатить” Київської школи економіки, наразі загальні збитки від російської агресії на загальноукраїнському рівні оцінюються в $136 млрд. Він нагадав, що мета проєкта – не тільки підрахувати збитки, але й зібрати доказову базу злочинів росіян.

Щодо Миколаєва – в рамках реалізації проекту вдалося ідентифікувати 43% пошкоджених споруд, і наразі зафіксовані пошкодження більше ніж 87 тис.об’єктів. Для цього використовувались і повідомлення місцевої влади, і знімки Maxar, і інші технології, щоб верифікувати пошкодження. Мер Олександр Сєнкевич додав, що в ідентифікації пошкоджень, місць влучань російських ракет дуже допомогли відеокамери, встановлені в рамках проекту «Безпечне місто».

Як розповів Максим Нефьодов, за даними влади міста Миколаєва, збитки від російської агресії складають 852 млн.євро. Супутникові знімки підтверджують збитки на 220 млн.грн., але є певна кількість об’єктів, які неможливо оцінити за супутниковими знімками (пошкодження такі, що їх з супутника не видно, або пошкодження мереж, які можна оцінити тільки непрямо). Нефьодов підкреслив, що найбільше збитків зазнав житловий фонд – пошкоджено 360 тис.кв.м житла на загальну суму майже 400 млн.євро. Але фінальні цифри збитків будуть зрозумілі тільки після підготовки проекту відбудови міста.

«Наша мета – оцифрувати всі пошкодження в регіонах. І щоб росія заплатила», – підкреслив Нефьодов.

Як додав начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім, цей звіт неповний, тому що в ньому не враховані збитки, нанесені російською агресією екології Миколаївщини. Адже наразі, за попередніми оцінками, збитки екології Миколаївської області складають 23 млрд.грн. А Іван Лукеря, заступник Міністра розвитку громад та територій України, зауважив, що в цьому звіті щодо збитків також не враховані витрати на розмінування територій.

Як повідомляло Інше ТВ, Відновлення пошкодженої російськими обстрілами інфраструктури на Миколаївщині: що зроблено за тиждень



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube