В заповіднику на Миколаївщині за міжнародної підтримки покращать життєздатність стада американських бізонів


09:5715.12.2022

Українське товариство охорони птахів (BirdLife Ukraine) спільно з ПЗ «Єланецький степ» за партнерської підтримки Союзу охорони природи Німеччини (NABU Bundesverband), за фінансової підтримки Tierpark Berlin та Zoo Berlin мають наміри новий міжнародний природоохоронний проєкт «Відновлення життєздатності стада бізонів у вольєрі природного заповідника «Єланецький степ».

Проектом передбачено відновлення вольєру, а також покращення генетичної структури стада за рахунок 2 нових самців бізонів.

Про це повідомили в управлінні екології та природних ресурсів Миколаївської ОВА, передає Інше ТВ.

Науковці, природоохоронці планують налагодити моніторинг за стадом, який триватиме й після проєкту. В подальшому вони планують сприяти обміну бізонами з Біосферного заповідника «Асканія-Нова» для покрашення життєздатності стада.

Вже зроблені перші кроки: відібрано 2 бізони, залучені фахівці для обстеження й відновлення частково пошкодженого вольєру заповіднику, розпочато підготовку наукового обґрунтування щодо приведення чисельності бізона американського до оптимального значення пасовищного навантаження.

Нагадаємо, що у природному заповіднику «Єланецький степ» у вольєрі орієнтовною площею 60 га живе стадо бізонів. Для кожного виду є свої потреби в екологічній ніші, щоб і тваринам було добре, й рослинність встигала відновлюватися. Тварини у стаді є «родичами», генетичного обміну між іншими стадами не відбувається, бо це єдине таке стадо. Доцільно біотехнічними заходами підтримувати життєздатність стада бізонів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення поблизу природного заповідника «Єланецький степ» знаходилася територія активних бойових дій. Деякий час тут стояла ворожа військова техніка. Частково замінували дороги. Коли ворожі колони проїжджали за два кілометри від межі заповідника, пролунали вибухи. Бізони злякалися й порвали сітку. Інспектори з охорони, ризикуючи власними життями, залатали сітку.

Ще до військових дій огорожа вольєру знаходилась в критичному стані. Директор заповідника Галина Драбинюк зверталась з цією проблемою, щоб вишукати фінансову можливість на ремонт. Рішенням Миколаївської обласної ради від 29.09.2021 № 6 до Комплексної програми охорони довкілля Миколаївської області на 2021-2027 роки було включено захід «Придбання матеріалів для ремонту вольєру для диких тварин у природному заповіднику «Єланецький степ».

Як повідомляло Інше ТВ, В Миколаївському зоопарку оселились три поні з Чорнобаївки (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube