Аграрії двох районів Миколаївщини завдяки підтримці FAO безплатно отримали понад 1400 тонн насіння пшениці (ФОТО)


10:5421.11.2022

У Миколаївській області сільськогосподарські підприємства територіальних громад Баштанського району отримали понад 710 тонн насіння пшениці, Миколаївського району — понад 690 тонн. Зерно надавалось аграріям безплатно завдяки підтримці FAO.

Про це повідомляє «Суспільне Миколаїв» з посиланням на директорку компанії-постачальника Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Надію Іванову.

За словами Надії Іванової, всього по області роздали 1 402,1 тонни насіння.

“Оті 2 100 кілограмів, — з посмішкою каже Надія Іванова, — передала від себе, бо не встигла своєчасно зупинитися”.

Громади Баштанського району отримали 710,5 тонни, із них Мостівська об’єднана територіальна громада (ОТГ) — 245 тонн, Баштанська ОТГ — 241 тонну, Доманівська — 224,5 тонни. Громади Миколаївського району отримали 691 тонну 600 кг, із них — 961 одноосібник.

Аграрії Миколаївщини отримали насіння дев’яти сортів. Зерно було прокаліброване, протравлене та фасоване у мішки.

“Всі сорти української селекції, переважно, Одеського селекційно-генетичного інституту, а також сорти Інституту фізіології рослин та генетики. Посухостійкі сорти від одеситів здебільшого отримали фермери з півдня області”, — пояснила Надія Іванова.

До кандидатів на отримання насіння, розповіла директорка підприємства, були певні вимоги.

“Претендент мав бути зареєстрований відповідно до законодавства України, обробляти від 20-ти до 50-ти гектарів землі, здійснювати господарську діяльність не менш як рік”, — сказала Надія Іванова.

Старости сіл та голови громад, каже Надія Іванова, мали стати гарантами участі у проєкті.

“Отримали насіння саме ті громади, керівництво яких виявили бажання цим займатися. Старости, землевпорядники повинні були вкласти списки одноосібників та фермерів, перевірити відповідність до вимог програми, тобто здійснити чималий обсяг роботи”, — пояснила Надія Іванова.

Участь у міжнародній програмі, сказала Надія Іванова, досвід цікавий і корисний. Хоча були й складнощі.

“По-перше, нам треба було зареєструватися на англомовному сайті FAO. Для нас це був ще той “квест”. По закінченню банк не відразу зарахував гроші. Мені потрібно було довести, що я це і є постачальник FAO”, — розповіла директорка підприємства.

Загалом на роздачу 1400 тонн насіння витратили майже три тижні.

“Ми все освоїли, роздали насіння. Наприкінці ще з’явилися у списках охочі, кажуть, що щойно дізналися, але обсяги вже закінчилися”, — сказала Надія Іванова.

Як повідомляло Інше ТВ, НААН разом із ЄС та ФАО реалізує проєкт для збереження національної колекції генетичних ресурсів рослин



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube