“Потьомкін зневажав би Путіна”, – історик про руїни Херсона, Маріуполя, Миколаєва


14:0628.10.2022

Американський історик Саймон Себаг-Монтефіоре, який написав книжку “Катерина Велика і Потьомкін”, назвав президента Росії Володимира Путіна руйнівником спадщини князя Григорія Потьомкіна.

Про це пише Гордон з посиланням на The New York Times від 28 жовтня.
Видання написало, що коли в лютому президент Росії Володимир Путін вторгся в Україну, він звернувся до бачення Потьомкіна про Російську імперію. Князь, який заснував Херсон і Одесу, прагнув створення “Нової Росії”, яка простягалася б на території нинішньої південної України вздовж Чорного моря. Але тепер, коли російські війська перебувають під загрозою вигнання із Херсона, його плани опинилися під загрозою.

Цього тижня колаборанти забрали останки князя із собору, де його було поховано, і навіть не намагалися приховати крадіжку. Навпаки, призначений Росією “глава” Херсонської області Володимир Сальдо публічно розповів про вивезення останків Потьомкіна на лівий берег Дніпра, зазначає NYT.

За підрахунками Монтефіоре, спокій останків Потьомкіна було порушено вже вдев’яте.

Історик розповів, що після публікації його книжки 2000 року Кремль зв’язався з ним, щоб передати захоплення Путіна його роботою. Але він вважає, що розуміння Путіним історії глибоко помилкове. Він зазначив, що путінська війна перетворила на руїни міста, які Потьомкін і ранні російські імперіалісти допомагали будувати, зокрема Маріуполь і Миколаїв.

“Потьомкін зневажав би Путіна і все, за що він виступає”, – сказав Монтефіоре. За його словами, Потьомкін та імператриця Катерина вважали цей район космополітичним вікном у Середземному морі, населеним поєднанням людей різних національностей. Путін робить протилежне. За його словами, руйнація міст, побудованих із допомогою Потьомкіна, висунула Путіна на роль руйнівника колишніх тріумфів.

Нагадаємо: Окупанти таки дістали і вивезли прах Потьомкіна. А там точно кістки князя? Детективна історія з Херсона (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube