Апеляційний суд підтвердив арешт Миколаївського глиноземного, але що далі?


13:3629.09.2022

Київський апеляційний суд у середу, 28 вересня, підтвердив арешт корпоративних прав Миколаївського глиноземного заводу, який належить російському олігарху Олегу Дерипасці.

Про це повідомила пресслужба КАС.

За результатами апеляційного розгляду ухвала слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 2 червня 2022 року залишилась без змін, апеляційні скарги представника скаржників – без задоволення.

Миколаївський глиноземний завод – одне з найбільших у Європі підприємств кольорової металургії. Дерипаска отримав контроль над підприємством на початку 2000‑х.

Безпосередніми власниками заводу є ТОВ “Компанія Алюміній України” (13,9645%) та ТОВ “Гуардон Україна” (86,0355%), які контролюються арубськими фірмами Gandela International та Gordal Holdings. За ними стоїть Дерипаска.

Арешт накладено на корпоративні права усіх трьох українських компаній Дерипаски. У липні Шевченківський суд вирішив передати їх до управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА).

Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснюється за ч. 1 ст. 113 (диверсія) і ч. 1 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Навесні корпоративні права Миколаївського глиноземного заводу заарештували в рамках ще однієї справи – про ухилення від сплати податків і розтрати майна.

У 2016 році Україна ввела санкції проти компаній Олега Дерипаски – ОК “Русал” і пов`язаною з нею кіпрською Judson Trading Limited. Наступного року Миколаївський глиноземний завод повідомив, що Русал продав МГЗ сировинному трейдеру Glencore (Швейцарія). Втім, у 2018 році стало відомо, що Дерипаска зберіг контроль над заводом.

Як повідомляло Інше ТВ, 1 березня 2022 року на НГЗ заявили, що завод стає на рециркуляцію (зупинено).

Також повідомлялось, що корпоративні права та рахунки Миколаївського глиноземного заводу заарештовано.

В липні Миколаївський глиноземний завод переданий в управління АРМА.

В серпні Шевченківський районний суд Києва за клопотанням Бюро економічної безпеки (БЕБ) передав для реалізації АРМА заарештовані 90 вагонів з 6,23 тис. т глинозему російської компанії «РусАл».

В вересні Арахамія визнав, що рішення по МГЗ немає, але Дерипасці його не залишать.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube