Персонал готовий до надзвичайних ситуацій — директор Південноукраїнської АЕС (ФОТО)


18:4220.09.2022

Керівництво Південноукраїнської атомної електростанції розглядало ймовірність атаки російськими військами території АЕС. Персонал станції готовий до надзвичайних ситуацій, в тому числі й до збоїв в енергосистемі та можливого відключення від зовнішнього електроспоживання. Для цього працівники пройшли відповідне навчання та отримали додаткові інструкції.

Про це кореспондентам Суспільного розповів генеральний директор Південноукраїнської АЕС Ігор Полович.

За словами гендиректора АЕС, у ніч проти 19 вересня, коли російська ракета влучила за 300 метрів від атомних реакторів, працівники станції діяли згідно з чинними інструкціями.

Персонал готовий до надзвичайних ситуацій — директор Південноукраїнської АЕС, що на Миколаївщині

Вирва від російської ракети неподалік ядерних реакторів. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

“Відбулось відключення лінії електропередач, тому персонал електричного цеху діяв відповідно до відпрацьованих алгоритмів. Також вони співпрацювали з диспетчерською службою “Укренерго” для виявлення причини і первинної ліквідації наслідків відключення”, — розповів Ігор Полович.

Заступник гендиректора АЕС Іван Жебет розповів, що ракета пошкодила лінії електропередач на 150 кіловольт, 35 кіловольт та 10 кіловольт.

Персонал готовий до надзвичайних ситуацій — директор Південноукраїнської АЕС, що на Миколаївщині

Вибиті внаслідок обстрілу вікна в одній з будівель на АЕС. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

“Ракета вдарила приблизно за 300 метрів від станції. У результаті обстрілу ударна хвиля пошкодила вікна в приміщеннях та будівлях навколо місця прильоту цієї ракети. Не дай Бог, щоб ракета прилетіла на територію самої станції. Важко сказати, якими б були наслідки”, — розповів Іван Жебет.

З його слів, ядерні реактори станції захищені залізобетонною оболонкою — контейнментом. Кожен з них теоретично розрахований на падіння літака, сказав Жебет, проте, спрогнозувати наслідки влучання ракети в реактор неможливо.

Персонал готовий до надзвичайних ситуацій — директор Південноукраїнської АЕС, що на Миколаївщині

Контейнмент одного з реакторів на АЕС. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

“Купол над ядерним реактором розрахований на падіння літака, тому я не можу точно сказати, яку шкоду завдала б ракета нашому контейнменту. Але це не є безпечно для наших об’єктів”, — сказав Іван Жебет.

За словами гендиректора станції Ігоря Половича, кожна атака російських збройних сил на ядерні об’єкти України, в тому числі й обстріл Південноукраїнської атомної електростанції, повинні сприйматися світовою спільнотою як акт ядерного тероризму.

Персонал готовий до надзвичайних ситуацій — директор Південноукраїнської АЕС, що на Миколаївщині

Майданчик Південноукраїнської АЕС. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

“На жаль, російські фахівці, які усвідомлюють наслідки (атаки на атомну електростанцію — ред.) та те, чим це загрожує, вони це замовчують. Війська, які запускають ракети, судячи з їхніх дій, не повною мірою усвідомлюють, що вони роблять”, — сказав Ігор Полович.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube