На межі вимирання: війна може знищити оселища ендемічних волошок Нижнього Побужжя на Миколаївщині (ФОТО)


18:3316.09.2022

На Миколаївщині зростає група так званих перлинних волошок, які є вузьколокальними ендеміками Північного Причорномор’я.

Ці рослини можна зустріти лише на піщаних степах пониззя Південного Бугу та Інгулу на околицях Миколаєва. Але зараз вони опинились на межі вимирання через війну.

Про це повідомляє Українська природоохоронна група UNCG, передає Інше ТВ.

Існує три близьких види  волошок: волошка перлиста (Centaurea margaritacea Ten.), волошка білоперлинна (C. margarita-alba Klok.) та волошка первинноперлинна (C. protomargaritacea Klok.). Усі вони занесені до Червоної книги України, втім, незважаючи на їх рідкісність, не включені до жодного міжнародного охоронного списку.

Проте, псамофітні степи, де вони ростуть, є унікальним оселищем, що охороняється згідно з Резолюцією 4 Бернської конвенції як E1.9 Незімкнені несердземноморські сухі кислі та нейтральні трав’яні угруповання, у тому числі континентальні трав’яні угруповання на дюнах (Open non-Mediterranean dry acid and neutral grassland, including inland dune grassland). Для їх охорони запропоновано створити території Смарагдової мережі “Галіцинівські піски”, “Миколаївське Побужжя”, “Вознесенське Побужжя”, “Долина річки Інгул”, пропозиції щодо яких зараз перебувають на розгляді комітету Бернської конвенції.

Багато видів  людської діяльності так чи інакше впливають на природу, а тим більше війна, яка для природи має руйнівні наслідки. Військові дії супроводжуються безпосереднім знищенням біотопів,  вирубуванням лісів, деградацією ґрунтів, забрудненням повітря, грунту чи водойм тощо. Усе це призводить до корінної трансформації або знищення останніх територій дикої природи, видів, оселищ. Наш природний світ трансформується швидше, ніж будь-коли раніше, а зміна клімату ще більше прискорює ці зміни.

«Зважаючи на надмірну трансформованість територій, де ростуть ці види, постійні нерегульовані пожежі внаслідок воєнних дій і відсутність реальної охорони, ситуація, в якій вони перебувають, дуже загрозлива. Зникнення цих рослин – це втрата нашої ідентичності і втрата унікального генофонду Життя на Землі», – також йдеться в повідомленні.

Як повідомляло Інше ТВ, Надзвичайно рідкісний вид – астрагал висунський – під загрозою знищення на Миколаївщині через російські обстріли



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube