Жительку Миколаївщини судять за держзраду – через неї катували та вбили АТОшника та його друга (ФОТО)


15:5303.09.2022

У Ленінському районному суді Кропивницького відбулося перше засідання за обвинуваченням жительки села Кашперо-Миколаївка Миколаївської області. Її судять за шпигунство на користь держави-агресора.

За версією правоохоронців, дії 52-річної жінки призвели до тортур і подальшого вбивства росіянами двох людей, повідомляє Судовий репортер.

Під час окупації росіянами частини Миколаївської області, а саме села Кашперо-Миколаївка Баштанського району, військовослужбовці Збройних сил Російської федерації вирішили налагодити зв’язок з лояльно налаштованими місцевими жителями для отримання інформації про учасників АТО і патріотів, які могли б організувати рух опору військовій агресії.

Світлана Оголь залишилася на окупованій території і начебто погодилася на співпрацю із військовослужбовцями країни-агресора.

У період з 4 по 16 березня 2022 року, з корисливих мотивів, за продукти харчування, гроші та можливість вільно пересуватися окупованою територію, жінка, за версією обвинувачення, інформувала росіян про місця дислокації підрозділів Збройних сил України.

Вона начебто назвала військовослужбовцям 205-ї окремої мотострілецької козачої бригади (в/ч 74814 ппд. м. Будьоновська, Ставропольського краю РФ) адресу проживання учасника АТО, внаслідок чого той зазнав тортур і був убитий. Також окупанти позбавили життя ще одного чоловіка, який перебував у тому ж будинку.

2 вересня у справі Світлани Оголь почалося підготовче судове засідання. Справу передали в місцевий суд на Кіровоградщині, адже на момент перших слідчих дій територія Миколаївської області, де відбувалися події, ще була окупована. І розкриттям злочину займалися фахівці Управління Служби безпеки України в Кіровоградській області.

Слідчі затримали жінку за підозрою у державній зраді в умовах війни (ч.2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Закон передбачає від 15 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

У Ленінському районному суді Кропивницького справу передали колегії. Головуюча суддя — Олена Лук’янова, бокові судді Світлана Льон та Ірина Шевченко.

Жительку Миколаївщини судять за держзраду - через неї катували та вбили АТОшника та його друга (ФОТО) 1

Перед початком засідання адвокат обвинуваченої Тарас Василенко сказав журналістам, що клопотатиме про закритий процес. Він каже, що через розголос у ЗМІ Оголь не зможе повернутися рідне село. Захисник не вірить у неупередженість журналістів і те, що вони подадуть інформацію збалансовано.

Обвинувачену Світлану Оголь доставили конвоєм. Адвокат наполіг, щоб і підзахисна утрималася від спілкування з пресою. Жінка погодилася і сказала, що, коли рішення суду буде на її користь, то «вони самі викличуть журналістів».

Прокурор відділу Кіровоградської обласної прокуратури Володимир Лещенко просив суд продовжити запобіжний захід для обвинуваченої у вигляді тримання під вартою.

У СІЗО жінка утримується із 19 березня.

Жительку Миколаївщини судять за держзраду - через неї катували та вбили АТОшника та його друга (ФОТО) 3
Обвинувачена зі своїм адвокатом

Адвокат Тарас Василенко клопотав про домашній арешт. За його слова, жінка не збирається переховуватися та впливати на очевидців тих подій.

 Ми неодноразово клопотали про допит свідків, які в тому числі є мешканцями Кашперо-Миколаївки. Тобто, фактично, вони є свідками з боку захисту. Впливати на них немає сенсу, оскільки покази в кримінальному провадженні вже були дані, вони були оцінені і долучені до матеріалів. З приводу продовження злочинних дій: на мою думку, це також не відповідає дійсності, оскільки Світлана Мирославівна раніше не судима, жодних правопорушень не вчиняла. Щодо інкримінованої державної зради, то село вже деокуповане і перебуває під контролем ЗСУ… Вже немає тих осіб, яким, на думку прокурора, вона могла б передавати якісь дані, — говорив захисник.

Жительку Миколаївщини судять за держзраду - через неї катували та вбили АТОшника та його друга (ФОТО) 5
Жительку Миколаївщини судять за держзраду - через неї катували та вбили АТОшника та його друга (ФОТО) 9

Сама Оголь теж просила відпустити її додому.

«Я можу до мамки поїхати, бо там під час обстрілу…(плаче – ред.) вікна посипалися, там треба….Там позаростало все за літо. Дочка поїхала на Західну Україну, тож я можу до мамки», — сказала вона.

Колегія суддів ухвалила запобіжний захід у вигляді тримання під вартою продовжити ще на два місяці. На рішення може бути подано апеляцію протягом п’яти днів.

Наразі суд ще не завершив підготовчу стадію і не починає розгляд по суті. У головуючої судді виник сумнів щодо підсудності кримінального провадження саме Ленінському районному суду міста Кропивницького.

Злочин скоєно на території села Кашперо-Миколаївка Баштанського району Миколаївської області, що є територіальною підсудністю Баштанського районного суду Миколаївської області.

На сьогодні Баштанський районний суд працює і, можливо, саме він має слухати справу громадянки Оголь. Судді вирішили направити обвинувальний акт до Касаційного кримінального суду Верховного суду, щоб той розв’язав питання підсудності

Прокурор припускає, що рішення Верховного суду щодо підсудності з’явиться за місяць-півтора.

Після судового засідання прокурор також розповів журналістам, що при обшуку вдома в обвинуваченої виявили російські сухпайки. Є очевидці того, що вона кілька разів спілкувалася з окупантами. Сама ж Оголь провини не визнає. Свої дії і знайдені в неї речі ніяк не пояснює навіть правоохоронним органам.

Жительку Миколаївщини судять за держзраду - через неї катували та вбили АТОшника та його друга (ФОТО) 7
Прокурор

«Вона не заперечує, що розмовляла з російськими солдатами, але не відповідає на запитання з приводу того, чи не продавала інформацію щодо постраждалих. Втім, є показання свідків, які говорять, що, дійсно, Оголь передавала цю інформацію окупантам. Провадження досить складне в тому плані, що допитати представників Збройних сил російської федерації неможливо, ми ж їх не затримали і не можемо говорити, хто це», — повідомив прокурор Володимир Лещенко.

Обвинувачена нібито зливала інформацію щодо своїх односельчан, а також жителів сусідніх сіл. У результаті окупанти в особливо жорстокий спосіб вбили жителя сусіднього села, учасника АТО, а також його побратима, який у нього гостював. Чоловіків катували. Сторона обвинувачення припускає, що постраждалих через дії Оголь може бути більше.

Чи буде слухатися ця справа публічно, суд поки що не вирішив.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube