Мерія Миколаєва ще не вирішила, що робити з мешканцями будинків, які не будуть опалюватися цієї зими


14:1408.08.2022

Комунальники Миколаєва ведуть підготовку до опалювального сезону, але ні перевірка гідравлики чи промивка теплових мереж не є головними питаннями цього року. Сьогодні тепловики та керуючі компанії, в умовах росту неплатежів, намагаються вирішити проблеми будинків те теплових мереж, які пошкоджені россійськими обстрілами.

За попередніми оцінками, близько 10% населення Миколаєва живе в аварійному житлі, пошкодженому або зруйнованому ракетно-артилерійськими ударами россійських військ, Міська влада поки не готова запропонувати мешканцям цих будинків якогось варіанту дій.

Про це сказав заступник міського голови Миколаєва СМергій Коренєв в інтерв’ю Суспільне.Миколаїв.

– Ми маємо проблематику з покрівлями, і місто, і керуючі компанії, і люди самостійно відпрацьоввують ці питання. Як включити опалення в будівлю, де немає вікон – ми що, будемо опалювати повітря? Так не має бути. Відповідно, ми зввертаємося до донорів, закупаємо самостійно і плінку, і дсп-плити, якими закриваються вікна квартир, покрівлі, вікна приміщень спільного користування. Маємо частину аварійних будинків, будинків де знаходиться близько 10% населення. Якщо будинок знаходиться в аварійному стані, подати туди опалення буде неможливо. Я не говорю про ситуацію, коли вибиті шибки, я говорю про ситуацію, коли є руйнування несучих конструкцій, відсутній під’їзд або кілька поверхів. Але треба розуміти – якщо зруйнований один під’їзд, будинок може бути визнаний частково аварійним, і опалення може буде ввімкнено в більшій його частині, – розповів Коренєв.

Засутпник мера не став називати, над якими варіантами рішень для мешканців житла, що не буде опалюватися взагалі, працює зараз міська влада.

– Коли ми будемо чітко розуміти, які об’єкти опалюємо, які ні – людям буде озвучено і запропоновано рішення. Зараз йде оцінка, – сказав Коренєв.

Він підкреслив, що підготовку до опалювального сезону теплогенерація та керуючі компанії ведуть в умовах гострої нестчі коштів через неплатежі населення. Сьогодні рівень сплати комуналки в місті – близько 70%.

Тим часом, Миколаївоблтеплоенерго та ТЕЦ доводиться додатково вирішувати проблеми з підготовкою води для теплових мереж. Та вода, яка подається сьогодні до водопроводу, перевищує граничні параметри жорсткості у десяткі разів. Особливо складна ситуація у Миколаївської ТЕЦ, яка потребує великої кількості підготовленої води в свої мережі.

Втім, куратор житлово-комунальної галузі в Миколаєві запевнив, що комунальникі готові виконати свої обов’язки щодо опалювального сезону. Щоправда, в межах встановленої урядом нової гранічної температури в оселях – 16 градусів.

– Якщо питання наявності газу в газовій мережі буде вирішено, то тепло в наших оселях буде, – запевнив Коренєв.

Нагадаємо, облтеплоенерго звернувся до миколаївців, які оформили статус ВПО в інших містах: плату за опалення ніхто не відміняв.

Раніше мер міста Сєнкевич заявлял, що планує вимкнути опалення в будинках, які пошкоджені россійськми обстрілами



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube