Найгуманніший суд: два роки умовно за два роки роботи на россійську розвідку одержала мешканка Миколаєва


09:0007.08.2022

У Миколаєві призначили два роки випробувального терміну для місцевої мешканки, яка працювала на російську розвідку та передавала ворогам дані про ЗСУ, про керівництво міста та про суспільно-політичну обстановку у населеному пункті.

Про це повідомляє “Преступности.НЕТ” з посиланням на судовий вирок.

За даними слідства, жінка була прихильницею росії та не сприймала державну владу України. Ще на початку 2020 року вона вступила в злочинну змову зі співробітником головного розвідувального управління генштабу збройних сил рф для надання допомоги противнику у проведенні підривної діяльності проти України.

Зі співробітником російської розвідки жінка зв’язувалася за допомогою месенджера Telegram.

Слідство зафіксувало кілька епізодів зв’язку жінки з російською розвідкою.

У середині липня 2021 року співробітник ГРУ попросив фігурантку зібрати інформацію про “націоналістичні” організації, а також керівників підприємств, організацій, які можуть очолити регіон у разі його захоплення рф. Ще він просив дістати інформацію про інших проросійських осіб, які матимуть змогу брати активну участь у підтримці “нової влади”. Жінка почала виконувати наказ, періодично надсилаючи зібрану інформацію.

Також зафіксовано, що в середині січня 2022 року співробітник ГРУ знову звернувся з проханням до жінки зібрати якомога докладнішу інформацію про формування ЗСУ та тероборони.

Зрадниця знову збирає дані про діячів політичних партій, списки військкоматів, військових частин у Миколаєві та в Очакові, інформацію про штаб тероборони з їх розташуванням, фото деяких учасників, дислокацію формувань ЗСУ та надсилає їх своєму куратору як мінімум до 16 січня.

Наприкінці березня фігурантці повідомили про підозру в частині 1 статті 111 Кримінального кодексу України (“Державна зрада”). Як зазначали тоді в прокуратурі, жінці за злочин загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Але в результаті до суду обвинувальний акт надійшов з іншою, легшою кваліфікацією – за частиною 1 статті 110 КК (“Посягання на територіальну цілісність та недоторканність України”).

У суді обвинувачена Валентина Кожанова заявляє, що визнає провину в злочині, що їй інкримінується, і про своє каяття щодо того, що сталося.

Суддя Заводського райсуду Анатолій Лагода на початку серпня визнав жінку винною за частиною 1 статті 110 КК та призначив їй покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі. Водночас, він вирішив звільнити її від в’язниці, призначивши два роки випробувального терміну.

Суд не знайшов обтяжливих обставин. Але вказав на пом’якшуючі покарання чинники: стан здоров’я обвинуваченої, відсутність судимостей раніше, «щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення».

Нагадаємо, як в Очакові військові контррозвідники розкрили російського «сплячого агента», закинутого в Україну ще 2014 року. Угоду про співпрацю з КДБ він підписав ще 1989 року.

Також нагадаємо, як інформатору окупантів у Миколаєві Юрію Арбатському, який заявив, що здавав ЗСУ через «скасування в школі доньки російської мови», призначили арешт із заставою у 700 тисяч гривень. Дещо пізніше суд дав іншому корегувальнику вогню окупантів по Миколаєву можливість вийти під заставу в 200 тисяч гривень.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube