Післявоєнне відновлення Миколаєва: будувати плани можна, витрачати гроші – ні?


09:2226.07.2022

Миколаївська, Вознесенська міські громади, а також Березнегуватська селищна громада беруть участь у грантовому проєкті “Згуртованість і демократія для ефективного відновлення громад”. Розроблений у березні, коли бої точилися поблизу Миколаєва, проєкт, отримав підтримку Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

Про це розповів керівник “Фонду розвитку міста Миколаєва” Михайло Золотухін під час онлайн-засідання експертно-громадської ради виконкому Миколаївської міськради, передає Суспільне.Миколаїв.

За словами голови експертно-громадської ради Артема Ващиленка, відновлювати та повномасштабно розвивати Миколаїв до перемоги у війні неможливо. Проте, планувати роботу необхідно вже сьогодні: громада має вирішити долю зруйнованої інфраструктури, розставити економічні та бізнесові пріоритети тощо.

“Миколаїв має бути містом, куди буде престижно повернутися після війни. І що ми з вами, як активна частина громади, спільно з місцевим самоврядуванням маємо для цього зробити. Щоб все-таки місто Миколаїв мало конкурентні переваги в боротьбі за ресурси та за свою частку в економіці держави”, — сказав Артем Ващиленко.

Зі слів першого заступника міського голови Віталія Лукова, Мінрегіонрозвитку не рекомендує витрачати бюджетні гроші навіть на експертизи пошкоджених будинків у зоні бойових дій, до якої належить і Миколаїв.

“Про компенсації можна буде говорити тільки після перемоги. Ми повинні бути в цьому чесні. Що стосується ремонту інфраструктурних об’єктів, то дозволяється громадам, навіть в зоні бойових дій, проводити поточні ремонти комунікацій головних та інших об’єктів, які забезпечують життєдіяльність міста. Мова не йде про школи, дитячі садки, мова може йти про лікувальні заклади”, — сказав Віталій Луков.

Нагадаємо, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич днями заявив, що “війна дає можливість Миколаєву переосмислити свої сенси“. Зокрема внести корективи у проект нового Генплану міста, який влада ніяк не могла затввердити вже кілька років з урахуванням пропозицій фахіввців тих країн, які обіцяли допомогу у повоєнномму відновленні Миколаєва.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube