Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС спрацював аварійний захист – один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключений


12:5315.08.2022

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС, Енергодар, Запорізька область) аварійно відключила один із трьох працюючих енергоблоків.

Про це йдеться у повідомленні національної атомної енергогенеруючої компанії “Енергоатом” у Telegram-каналі, передають Українськi Новини.

“Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ, починаючи з минулого тижня, спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції. Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист – і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключений. Під час обстрілів серйозно пошкоджені азотно-киснева станція, об‘єднаний допоміжний корпус, насосна станція господарсько-побутових стоків. Пошкоджень також зазнав відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750)”, – йдеться в повідомленні.

Також окупанти обстріляли пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції.

“Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека. Крім того, пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень”, – зазначається в повідомленні.

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів, щоб примусити Росію звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу.

Як повідомляло Інше ТВ, окупанти підігнали в Енергодар самохідну артилерійську установку “Піон” з українським прапором, щоб звинуватити ЗСУ в обстрілах ЗАЕС.

Також повідомлялось Росіяни розмістили на ЗАЕС установки для імітації “прильотів”, – інженер станції



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube