І ці чубляться. Шарль Мішель планує помсту Урсулі фон дер Ляєн, щоб не допустити її переобрання, – POLITICO


11:2205.06.2024

Президент Європейської Ради вступає у змову, щоб отримати наступну високу посаду і не допустити переобрання на другий термін свого президентського ворога.

У Брюсселі гудуть розмови про те, що президент Європейської Ради Шарль Мішель намагається усунути свого заклятого ворога Урсулу фон дер Ляєн, впливового голову Єврокомісії.

Вісім дипломатів, чиновників і представників національних урядів ЄС повідомили POLITICO, що вони побоюються, що Мішель хоче дістати фон дер Ляєн наприкінці їхніх дуелей президентства і багаторічного суперництва, намагаючись перешкодити потенційному другому терміну для голови Єврокомісії.

«Це зводить усіх з розуму, адже його гра настільки очевидна: змусити фон дер Ляєн спіткнутися і мріяти про власну високу посаду», – сказав один з чиновників ЄС. Цей чиновник, як і інші, процитовані в цьому матеріалі, залишився анонімним, щоб відверто розповісти про двох найвідоміших діячів ЄС.

За лаштунками війни за владу між двома найвищими посадовими особами Європейського Союзу розгорнулася через скасовані обіди і стратегічно вивернуті заяви без запису з одного боку вулиці Рю де ля Лой на інший. Напружена динаміка виплеснулася назовні під час візиту до Анкари у 2021 році, коли Мішель вхопив єдине доступне крісло поруч із турецьким президентом, залишивши фон дер Ляєн на сусідньому дивані, що стало відомим як «Софагейт». Пізніше вона висунула звинувачення в сексизмі в Європейському парламенті.

Дехто припускає, що Мішель претендує на посаду керівника зовнішньої політики ЄС, замінивши Жозепа Борреля, з яким у нього хороші стосунки. За словами кількох з восьми дипломатів і чиновників, його стратегія полягатиме в тому, щоб відводити глав держав убік для розмови віч-на-віч, а не обговорювати вищі посади разом з усіма присутніми, як це традиційно робиться в таких випадках.

Що ще більше ускладнює ситуацію, Мішель очолює процес розподілу вищих посад, який відбудеться після виборів в ЄС, включаючи рішення лідерів ЄС, яке може призвести до призначення фон дер Ляєн на другий термін.

«Він не є кандидатом. Як неодноразово згадував президент, він є і буде повністю зосередженим на своїй роботі на посаді президента EUCO та об’єднанні Європейської Ради у прийнятті важливих рішень”, – заявила Екатеріна Кейсінг, прес-секретар президента Європейської Ради.

В останні кілька тижнів деякі європейські країни все більше нервують з приводу реального порядку денного Мішеля.

«Багато країн-членів ЄС стурбовані тим, що Шарль Мішель не буде відігравати конструктивну роль, а скоріше переслідуватиме мету особистої помсти», – сказав один з дипломатів ЄС, передаючи настрої багатьох своїх колег.

У той час, як чиновники працюють над угодою між 27 главами держав та урядів щодо наступних президентів Європейської комісії, Європейської ради та Європейського парламенту, а також наступного керівника зовнішньополітичного відомства, дехто побоюється, що Мішель використовує цю можливість як час для помсти.

Офіційно 65-річна фон дер Ляєн є кандидатом на посаду президента Європейської комісії.

З моменту вступу на посаду у 2019 році репутація фон дер Ляєн як головного кризового менеджера зросла під час пандемії та повномасштабного вторгнення Росії в Україну, тоді як Мішель став об’єктом нарікань, критики та глузувань. Його різке рішення достроково покинути свою посаду, щоб балотуватися в якості кандидата до Європейського парламенту, а потім швидка відмова від цього лише посилило роздратування в блоці з бельгійськими лібералами.

Мало того, що фон дер Ляєн є чинним президентом, так ще й її Європейська народна партія випереджає конкурентів за результатами опитувань, залишаючи їм міцну основу для утримання її при владі. Також важко зрозуміти, який інший кандидат має шанси змістити її з посади.

Теоретично, очевидним варіантом для Мішеля було б укласти швидку угоду про вищі посади, забезпечивши другий термін для фон дер Ляєн і склавши решту пазлу лідерства.

Якщо, звичайно, не брати до уваги інші передбачувані пункти порядку денного Мішеля: бунт і більше влади.

«Він вважає, що порівняння з фон дер Ляєн є в корені неправдивим і несправедливим», – сказав інший дипломат ЄС.

Після того, як термін повноважень Мішеля закінчується 1 грудня, він не може бути продовжений, а колишній прем’єр-міністр Бельгії не має очевидної стратегії виходу. То чому б не поборотися за іншу престижну роль на рівні ЄС?

І Мішель може мати достатньо противників фон дер Ляєн, готових накинутися на нього за кілька днів до європейських виборів.

У Брюсселі спостерігається певний спротив владі фон дер Ляєн та її централізованому стилю керівництва. Франція, президент якої Еммануель Макрон є одним з найважливіших голосів за столом лідерів, не надто активно заявляє про свою підтримку, можливо, з метою отримання поступок або як можливість перерозподілити місця за столом переговорів. У Європейському парламенті соціалісти і ліберали, які входять до коаліції ЄНП фон дер Ляйєн, все частіше критикують її потенційну співпрацю з правими лідерами і партіями.

Один з дипломатів ЄС сказав, що з Мішелем все зводиться до «я, я і я».

Але ті ж самі дипломати ЄС, які сказали, що Мішель прагне помсти, одразу ж знизали плечима, назвавши його здатність отримати ще одну високу посаду малоймовірною. За їхніми словами, у Мішеля не було б жодного шансу.

Проте, на їхню думку, краще перестрахуватися, ніж потім шкодувати. Тому наразі припускають, що 27 лідерів ЄС максимально оминуть Мішеля в обговоренні топ-позицій, коли зберуться на більш офіційні дискусії в Брюсселі 17 червня і 27-28 червня.

Інший дипломат ЄС саркастично згадав фразу, яку керівник апарату Мішеля іноді використовує для того, щоб відкинути пропозицію від країн-членів ЄС.

«У лідерів ЄС немає апетиту до цього сценарію».



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube