Ймовірність відставки Герасимова зросла, – The Guardian про чистки військових РФ


13:5530.05.2024

За кілька тижнів після того, як Володимир Путін звільнив свого багаторічного міністра оборони Сергія Шойгу, російська служба безпеки ФСБ порушила низку справ про корупцію на високому рівні проти заступника міністра та керівників департаментів у рамках того, що багато інсайдерів зараз називають чисткою в міністерстві оборони.

Андрій Бєлоусов, економіст-технократ, призначений на місце Шойгу, має мандат на зменшення корупції в міністерстві оборони та оптимізацію військового виробництва для тривалої війни проти України, яка може значною мірою залежати від промислового виробництва.

Про це пише The Guardian.

Але колишні чиновники міністерства оборони і Кремля, колишні офіцери та іноземні спостерігачі кажуть, що, швидше за все, саме відставка Шойгу і втрата його захисту дозволила ФСБ, російському департаменту безпеки, відповідальному за внутрішні розслідування, усунути впливових чиновників у боротьбі за владу, що може мати наслідки для того, як Росія веде війну в Україні.

«ФСБ нарешті вчепилася зубами в міністерство оборони і генеральний штаб», – сказав капітан Джон Форман, колишній аташе з питань оборони Великобританії в Москві, який вважає, що арешти можуть продовжитися після того, як «терпіння Путіна увірветься».

«Шойгу і Герасимов забезпечували буфер, але тепер Путін вирішив, що треба щось робити», – сказав він. «Шойгу тримав ФСБ в значній мірі подалі від міністерства протягом усього свого перебування на посаді, було дуже мало арештів. Як тільки ФСБ вчепиться в вас зубами, хто знає, як далеко вони зайдуть».

Протягом всієї війни в Україні Шойгу і Герасимов перебували під вогнем критики з боку прихильників війни за невдачі військових і нездатність викорінити всепроникну корупцію в збройних силах. Минулого літа це невдоволення досягло свого піку, коли Євген Пригожин, засновник воєнізованого угруповання «Вагнер», ініціював невдалий заколот проти військового керівництва.

Міжвідомче суперництво в Росії є глибоким, і відставка Шойгу, можливо, дала слідчим ФСБ і Слідчого комітету можливість стерти пил з кримінальних справ проти вищого керівництва, намагаючись отримати підвищення і похвалу.

«Це мрія будь-якого слідчого – посадити живого заступника міністра оборони у в’язницю, це круто, це мрія всього життя, – сказав один колишній кремлівський чиновник. «За це ви отримуєте нові погони, підвищення, якусь нагороду. За це можна заробити репутацію».

За словами чиновника, у випадку переслідування високопоставлених осіб, Путіна, ймовірно, поінформують до того, як буде зроблено запит на арешт. Але, додав чиновник, він вважає малоймовірним, що корупційні справи були ініційовані самим Кремлем.

Протягом місяця за звинуваченнями в корупції було заарештовано чотирьох високопосадовців оборонного відомства, що стало наймасштабнішою за останні роки чисткою в міністерстві оборони. Чистка почалася 23 квітня з шокового арешту ветерана, заступника міністра оборони Тимура Іванова за підозрою в отриманні хабара.

Коментуючи нещодавню серію арештів, Кремль у четвер заперечив будь-які припущення про репресії в міністерстві оборони.

«Боротьба з корупцією – це послідовна робота, – заявив у четвер журналістам речник Кремля Дмитро Пєсков. «Це не кампанія, це постійна робота».

Іванов був багаторічним довіреною особою і протеже Сергія Шойгу. Вважається, що його затримання заклало основу для відставки Шойгу, якого згодом замінив на посаді міністра оборони Бєлоусов.

Протягом наступних тижнів були затримані інші високопосадовці. Серед них – Юрій Кузнєцов, начальник відділу кадрів міністерства, і Вадим Шамарін, начальник управління зв’язку російського генерального штабу. Через кілька годин після арешту Шамаріна в четвер Слідчий комітет Росії також повідомив про затримання ще одного чиновника Міноборони – Володимира Вертелецького, який очолював відділ у департаменті державного оборонного замовлення міністерства.

Хоча раніше цього місяця Кремль оголосив, що головний російський генерал Валерій Герасимов, начальник Генерального штабу, збереже свою посаду, арешт Шамаріна, безпосереднього заступника Герасимова, може послабити позиції генерала у військовій ієрархії.

«Ймовірність відставки Герасимова зросла. Я б продав свої акції прямо зараз”, – сказав Форман.

Колишній військовий чиновник сказав, що арешти свідчать про те, що баланс сил змінився на користь російських спецслужб, в той час як військові перебувають у безладі.

«Департамент контррозвідувальних операцій ФСБ (1-й відділ) стає все більш потужним. Наразі вони тримають усі карти в руках і закручують гайки”, – сказав чиновник, який тісно співпрацював з Івановим і Шойгу.

«Не прихід Бєлоусова призвів до чисток, а відхід Шойгу і його силового ресурсу уможливив арешт, – продовжив чиновник. «Шойгу, зрештою, був силовиком [членом еліти безпеки] і мав їхню підтримку».

Російська прокуратура також взялася за старшого генерала, найбільш відомого своєю критикою Шойгу і Герасимова.

Генерал-майор Іван Попов, який командував 58-ю загальновійськовою армією, заявив минулого літа, що його звільнили після того, як він підняв питання про проблеми на полі бою, в тому числі про відсутність контрбатарейного вогню, а також про смерті і поранення, яких зазнає армія від українських атак. Попов, якого російські ЗМІ звинувачують у розкраданні металу на суму 100 мільйонів рублів (868 569 фунтів стерлінгів), був заарештований у вівторок і поміщений у СІЗО.

Гліб Ірисов, колишній лейтенант ВПС Росії, який залишив військову службу в 2020 році, сказав, що перед арештами він розмовляв з джерелом у ФСБ, яке повідомило йому, що чистка в міністерстві оборони буде викликана, головним чином, невдачами в Україні.

«За часів Сергія Шойгу міністерство оборони потрапило під сильний вплив його особистої мережі, – сказав Ірісов. «Від вищого командування до рядового складу, ключові посади були заповнені людьми Шойгу – його друзями або друзями друзів. Він навіть створив численні посади заступників спеціально для своїх союзників».

Серед них – коханка Сергія Шойгу, яка очолювала компанії, що заробили мільйони фунтів стерлінгів на контрактах з міністерством оборони.

За словами Ірісова, він регулярно виявляв неякісне обладнання в армії, в тому числі лампочки, які плавилися на надзвуковій швидкості під час польоту сучасного російського винищувача ППО Су-35, а також неякісні вантажівки і системи протиповітряної оборони, нездатні збивати сучасні безпілотні літальні апарати. Він сказав, що частково ці недоліки є результатом корупції під керівництвом Шойгу.

«Загальна якість армії страждала через те, що кошти регулярно розкрадалися, – сказав він. «Військові навчання часто існували лише на папері, оскільки виділені гроші розкрадалися».



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube