В Україні підвищать податки – ПДВ, військовий збір, акцизи


20:4523.05.2024

На фінансування потреб ЗСУ до кінця поточного року необхідно виділити ще принаймні 300 млрд грн. Це передбачає підвищення як видаткової, так і дохідної частини бюджету. Таку думку озвучив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

-Дуже багато запитів від журналістів щодо додаткових джерел фінансування армії. Чомусь очевидні речі, про які ми говоримо давно раптом викликають шок.

Відповім всім одразу.
Так, нам необхідно підвищити і видаткову і дохідну частину бюджету задля фінансування армії, яку ми фінансуємо за рахунок наших внутрішніх джерел. Ми не можемо запозичити ці кошти у партнерів.

Про яку суму йде мова? КМ зараз підраховує потреби, але вони дуже великі. Не менше 300 млрд.до кінця року.

Яким чином можна зібрати такі гроші? Знову почекаємо пропозиції від КМ. Але так, їх неможливо забезпечити, оминаючи основні податки. Тому зміни будуть стосуватися бюджетоутворюючих прямих і непрямих податків в т.ч. ПДВ, ВЗ та акцизів.

Чи добре це для економіки? Ні. Погано. Війна це дуже погано. Але чи є інші варіанти на столі? Ні, у альтернативі майно або життя ми однозначно обираємо — життя.

Відповідаю також наперед. Так, контроль за витрачанням коштів буде й надалі посилюватись. Маю дуже велике сподівання, що боротьбу з тінню/ контрабандою, як це можна було побачити по останнім рішенням по нелегальному тютюну та іншим сферам економічної діяльності, що традиційно перебувають у напівтіні, буде зміцнюватись. Бо власне це і є додаткова податкова база, яка “лежить під ногами”. Ці речі навіть не потребують пояснень і дискусії. Мародерство під час війни має каратись за всією суворістю закону. Утім, це не альтернатива, а обов’язкове доповнення до економіки і бюджету, що оперують в умовах воєнного часу. Реальних джерел фінансування великої війни лише два – це запозичення та податки.

Нагадаємо, раніше Гетьманцев стверджував, що “не будуть бідні воювати за багатих”



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube