Польща посилює охорону пунктів транзиту зброї в Україну – можливі диверсії (ФОТО)


20:1623.05.2024

Польська влада посилює безпеку навколо головного транзитного вузла для іноземної військової допомоги Україні, оскільки низка арештів, оголошених цього тижня, свідчить про зростаюче занепокоєння щодо диверсійних операцій, підтримуваних Росією.

Про це пише Bloomberg.

Міністр внутрішніх справ Томаш Сємоняк підтвердив, що вживаються заходи для посилення безпеки навколо аеропорту Жешув-Ясьонка. Розташований менш ніж за 100 км (62 милі) від українського кордону, цей об’єкт обробляє до 90% західних вантажів, що прямують на фронт. Він також став основним пунктом зупинки для іноземних посадовців, які відвідують Київ.

Польща посилює охорону пунктів транзиту зброї в Україну - можливі диверсії (ФОТО) 1
Польща посилює охорону пунктів транзиту зброї в Україну - можливі диверсії (ФОТО) 5

«Ми маємо справу з іноземною державою, яка проводить ворожі і – військовою мовою – кінетичні дії на польській території», – сказав Семоняк в інтерв’ю у Варшаві, не деталізуючи заходи безпеки в аеропорту. «Нічого подібного раніше не було».

Міністр заявив, що Польща бореться з безпрецедентним рівнем іноземного втручання після того, як прем’єр-міністр Дональд Туск оголосив про затримання 12 осіб в рамках боротьби з ймовірними актами саботажу, спрямованими з Росії. Йдеться про підпали, спроби підпалів, а також фізичні напади.

Роль аеропорту Жешув-Ясьонка в операціях, підтримуваних Кремлем, з’ясувалася у квітні. Прокуратура заявила, що заарештувала підозрюваного чоловіка, якого звинувачують у сприянні змові з метою вбивства президента України Володимира Зеленського. Чоловік нібито був готовий збирати інформацію про безпеку аеропорту як частину плану.

Підпали

У березні минулого року шістнадцять іноземних громадян були затримані за підозрою в участі в мережі спостереження за поставками в Україну в південно-східному Підкарпатському воєводстві, до якого входить столиця регіону Жешув. Польські агенти вилучили камери, електронні пристрої та GPS-передавачі.

Критична роль аеропорту не зменшилася. США відновили постачання зброї та матеріальних засобів після того, як Конгрес схвалив пакет допомоги на суму 61 мільярд доларів, який був затриманий на шість місяців через опір республіканців – ця затримка призвела до того, що українські війська боролися з виснаженням запасів боєприпасів.

В рамках польського розслідування влада вивчає роль Кремля у пожежі, що спалила торговий центр у Варшаві на початку цього місяця. Інший випадок стосується ймовірної спроби підпалу лакофарбової фабрики у західному місті Вроцлав.

Польща посилює охорону пунктів транзиту зброї в Україну - можливі диверсії (ФОТО) 3
Польща посилює охорону пунктів транзиту зброї в Україну - можливі диверсії (ФОТО) 6

Системи протиповітряної оборони Patriot в аеропорту Жешув-Ясьонка. Фото: Іна Фассбендер/AFP/Getty Images

Семоняк заявив, що нещодавні теракти були скоєні на замовлення російської військової розвідки ГРУ, додавши, що подібні методи застосовуються по всій Європі. Зазвичай вони включають вербування так званих «одноразових агентів», таких як футбольні хулігани або організовані злочинні угруповання, які готові здійснювати такі дії за гроші, сказав він.

Міністр назвав це «дуже серйозною ситуацією», оскільки російські служби тепер діють набагато більш цілеспрямовано на чужій території.

«Ми вже не говоримо про агентів впливу чи якусь онлайн-діяльність, – сказав Семоняк. «Це люди, які готові прийти і підпалити щось».

Призначений на посаду міністра, відповідального за національні спецслужби, Семоняк отримав портфель міністра внутрішніх справ цього місяця після того, як Туск провів перестановки у своєму кабінеті напередодні виборів до Європейського парламенту в червні. Він обіймав посаду міністра оборони в попередній адміністрації Туска з 2011 по 2015 рік.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube