Ріші Сунак розпустив парламент Британії – після розмови з королем Чарльзом III


20:1922.05.2024

Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак після розмови з королем Чарльзом III оголосив про розпуск парламенту та дострокові вибори.

Про це повідомляє Sky News.

Ріші Сунак підтвердив, що сьогодні він говорив з королем і попросив його розпустити парламент напередодні загальних виборів у четвер, 4 липня.

Він звернувся до нації: «Зараз для Британії настав момент обрати своє майбутнє. Вирішити, чи хочемо ми спиратися на досягнутий прогрес, чи ризикуємо повернутися до вихідної точки без плану і без впевненості».

Вибори, за його словами, «відбудуться в той час, коли світ є більш небезпечним, ніж будь-коли з часів закінчення холодної війни».

Він називає війну в Україні ключовим «ризиком», а також «сили ісламістського екстремізму» на Близькому Сході, які загрожують глобальній безпеці.

Китай є ще одним ключовим викликом, а також міграція, яку, за словами прем’єр-міністра, «використовують як зброю ворожі держави».

Всі торі були заскочені зненацька – і деякі з них розлючені, оскільки прем’єр-міністр не зробив жодної спроби підготувати ґрунт для цього.

Все вказувало на те, що прем’єр-міністр піде на вибори пізньої осені, враховуючи вперту позицію його партії, яка відстає на 20 пунктів в опитуваннях.

Багато членів парламенту, включаючи міністрів, заявили, що це рішення свідчить про те, що він «хоче піти» або «здався».

Один з них, який подав у відставку, сказав: «Судячи з усього, він хоче провести літо в Малібу».

Колишній міністр кабінету міністрів і ветеран численних кампаній сказав: «Це божевілля, самогубство в легкій формі».

Деякі торі закликають прем’єр-міністра піти у відставку достроково, як сказав один колишній міністр: «Я завжди був прихильником того, щоб просто піти на це. Лейбористи розпадаються більше, ніж люди думають, і просто чекати – це не стратегія».

Інший високопоставлений торі, близький до прем’єр-міністра, сказав: «Це шокувало всіх. Можливо, він вважає, що краще вже не буде, але, швидше за все, буде тільки гірше. Він відмовляється від можливості бути прем’єр-міністром ще кілька місяців».

Наскільки відомо, існує понад 100 виборчих округів, де ще не обрано кандидата від консерваторів. Деякі з них є виграшними – в тому числі Мейденхед, де балотується Тереза Мей – і маргінальними.

Нові кандидати матимуть лише кілька тижнів, щоб розпочати кампанію.

Джерела в лейбористській партії, з іншого боку, кажуть, що їм залишилося обрати лише «жменьку» кандидатів.

Одне джерело повідомило, що команда кандидатів від консерваторів зустрічалася на вихідних, щоб прийняти рішення.

Голова партії Річард Холден є одним з тих, хто шукає нове місце, коли його мандат буде скасовано, але інші міністри та депутати все ще перебувають у невизначеності через зміну меж виборчих округів.

Це рішення було прийнято одразу після деморалізуючих місцевих виборів, які не залишили активістам торі багато місця для оптимізму.

Нагадаємо, Британія остаточно прокинулася, тепер вона – лідер НАТО на континенті. Історична заява Сунака



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube