На скільки зросте тариф на електроенергію? Межі вже відомі, і народ “адекватно оцінює ситуацію”


19:5715.05.2024

Остаточного рішення про підвищення тарифу ще немає, але межі визначені. Крім того, соціального напруження через це не очікується, бо український народ ставиться до цього з розумінням.

Про це в своєму Telegram-каналі написав віце-президент з питань енергетики Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) Олександр Трохимець. 

-У вівторок були опубліковані результати цікавого опитування, яке проводила група «Рейтинг» щодо обізнаності українців по ситуації в енергетиці.

Особливо було цікаво дізнатися про відношення людей до можливого підвищення тарифу на світло. Відверто – здивувався. За результатами опитування, 55% респондентів із розумінням сприймають, що для відновлення енергосистеми після рашистських обстрілів треба підвищити тариф на світло. Ще цікавий момент – 70% опитаних підтвердили, що минулого року саме збільшення тарифу дозволило підготувати енергосистему до проходження зими.

Тому попри радянську спадщину та політичні спекуляції на цій чутливій темі люди розуміють, що енергосистема суттєво пошкоджена і потрібні кошти на її відновлення. Це опитування демонструє, що більшість українців адекватно оцінює ситуацію в енергетиці. Звісно, що більшість громадян (67%) також зазначають, що незахищені верстви населення мають отримати допомогу від держави, і я особисто це вважаю справедливим.

Зараз якраз тривають дискусії щодо перегляду тарифу на електроенергію. Фінального рішення ще немає, тому точний розмір нового тарифу поки невідомий. Але вже йдуть розмови про підвищення ціни електроенергії в діапазоні від 3,5 грн за кВт-г до рівня 4,8 грн, враховуючи суттєві пошкодження енергосистеми, які ніхто не знає чи являються фінальними.

Всі ми бачимо цього тижня, що через складну ситуацію в енергетиці «Укренерго» вже була вимушена застосовувати обмеження не тільки для промисловості, а й для населення. А це було незначне похолодання і ще не почалось літо, коли всі почнуть вмикати кондиціонери, і навантаження на енергосистему суттєво збільшиться.
Ситуація в енергосистемі складна, і треба якнайшвидше знайти всі можливі ресурси, щоб до зими повернути в роботу якомога більше генеруючих потужностей. Міжнародна допомога, внутрішні резерви енергетичних компаній мають бути точно задіяні, але і без підвищення тарифу для населення не обійдеться. Ніхто не каже про підвищення тарифу до ринкового – але наближатись до покриття собівартості енергії, яку виробляють державні “Енергоатом” та “Укргідроенерго” ми точно маємо. Тому впевнений, що Уряд із рішенням щодо тарифу точно не забариться”, – стверджує експерт.

Нагадуємо, що сьогодні знову повідомлялося про дефіцит в енергосистемі – знову можливі аварійні вимкнення.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube