“НІБУЛОН” тепер може надавати послуги з розмінування сільгоспземель – потрібні сертифікати отримані


18:0210.05.2024

Фахівці відділу розмінування «НІБУЛОНу» успішно пройшли сертифікацію за напрямом «Розмінування з використанням машин та механізмів» від Центр протимінної діяльності Міністерства оборони України.

Наявність цього сертифіката дає саперам компанії можливість використовувати машини з розмінування, зокрема GCS-200, у процесі очищення українських земель від вибухонебезпечних предметів, повідомила пресслужба “НІБУЛОНу”.

У розпорядженні підрозділу вже дві машини дистанційного керування GCS-200, що дає змогу повертати в економіку країни до 20 000 квадратних метрів української землі щодня. А до кінця цього року парк машин розмінування «НІБУЛОНу» збільшиться вдвічі – до чотирьох GCS-200.

«Зараз команда демайнерів «НІБУЛОНу» має вичерпний набір компетенцій та може надавати послуги з розмінування за собівартістю всім зацікавленим сторонам, – розповідає Михайло Різак, директор із взаємодії з органами влади, – проте агровиробники не мають змоги самостійно їх оплачувати.

Механізм, запроваджений Урядом про компенсацію тільки 80% вартості послуг, не є економічно обґрунтованим, оскільки господарствам вигідніше відмовитися від замінованої землі, ніж нести витрати на розмінування та збитки внаслідок падіння врожайності після введення земель в обіг. Малі та середні агровиробники потребують компенсації в розмірі 100% вартості послуг.

Ми провели перемовини більш ніж з 50 пайовиками та господарствами в Миколаївській області. За результатами було сформовано банк з 26 000 га землі, де власники готові до співпраці з «НІБУЛОНом» у разі прямого фінансування послуг. Це землі різної власності – як державні, так і ті, що є у власності громади або сільських мешканців. Об’єднує їх одне – всі вони розраховують, що їхні землі розмінують безкоштовно. Це дасть змогу отримати врожай у розмірі понад 1 000 000 тонн пшениці та спрямувати його на подолання проблеми голоду у світі.

Розраховуємо на допомогу донорів, адже, фінансуючи розмінування, вони не тільки допомагають нужденним країнам, але й сприяють формуванню цивілізованого ринку комерційних послуг із розмінування в Україні та формують новий ринок кредитування малих та середніх агровиробників щодо відновлення родючості земель та функціонування ринку землі», – зазначає Михайло Різак.

Нагадаємо, що «НІБУЛОН» є першою агрокомпанією – оператором гуманітарного розмінування, яка має всі п’ять ключових сертифікатів з гуманітарного розмінування, власний автопарк розмінувальної техніки та вже повернула в обіг понад 5000 га української землі.

Нагадаємо, В Миколаєві триває голосування за вулицю Вадатурського. Проголосувати можна навіть з-за кордону



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube