РФ після коронації Путіна – нові покоління старих кланів. Ковальчуки


16:4610.05.2024

Cину путінського друга-олігарха запропонували очолити Рахункову палату. Сім’я Ковальчуків уже контролює політику, науку, соціальні медіа та ТБ, а тепер перевірятиме і витрати бюджету.

Про цке пише Можем объяснить.

Прем’єр Михайло Мішустін збереже свій пост (сьогодні його затверджує Держдума), але контролем за бюджетними витратами займеться представник впливового клану братів Ковальчуків – путінських друзів-мільярдерів. Син Юрія Ковальчука Борис, за пропозицією спікера Радфеду, опинився в трійці претендентів на пост глави РП разом із ще двома, набагато менш впливовими політиками.

З березня Борис Ковальчук отримав посаду заступника голови КРУ президента, а до цього очолював холдинг «Інтер РАО». Він перебуває під санкціями 34 країн через підтримку російської агресії проти України.

За словами політолога Аббаса Галлямова (визнаного Мін’юстом РФ іноагентом), посада голови Рахункової палати – «це серйозне самостійне місце з хорошим потенціалом, набагато краще, ніж заступника начальника управління в АП».

«Ковальчуки були “сірими кардиналами” і постів у владі не займали. А ось друге і третє покоління цієї сім’ї йде у владу, – вказує політолог Іван Преображенський. – СРахункова палата може зіграти велику роль у націоналізації бізнесу, яку проводить Путін».

Інші члени клану Ковальчуків уже контролюють ключові сфери (див. нашу схему):

РФ після коронації Путіна - нові покоління старих кланів. Ковальчуки 1
РФ після коронації Путіна - нові покоління старих кланів. Ковальчуки 3

Юрия Ковальчука ЗМІ називають другою за впливовістю людиною в державі: Ковальчук курирує внутрішню політику і медіа.

Його старший брат Михайло Ковальчук стояв за реформою РАН – підпорядкуванням наукових інститутів чиновникам. Його син Кирило Ковальчук – президент НМГ (що контролює федеральні канали), а син Кирила Степан Ковальчук восени 2023 року призначений главою VK.

На підвищення йде син ще одного друга Путіна – Дмитро Патрушев – на місце віцепрем’єра Вікторії Абрамченко.

«Путін дотримується балансу “технократів” і “яструбів” (Ковальчук із перших, Патрушев із других). Мішустін слабшає. Абрамченко була його протеже”, – констатує Галлямов.

Напередодні виборів Борис Ковальчук залишив посаду глави «Інтер РАО», однієї з найбільших держкорпорацій, і отримав скромне крісло заступника керівника КРУ президента. Хоча були чутки, що він, навпаки, піде на підвищення і стане міністром енергетики або навіть віце-прем’єром, який курирує галузь.

«Борис – син старого путінського друга Юрія Ковальчука, – вказує Галлямов. – Того самого, який курирує в Росії практично всю внутрішню політику і є неформальним лідером блоку «технократів», що протистоїть «яструбам». Його не можна вважати миротворцем, але він прихильник поміркованості. Він проти бездумного підвищення градуса ескалації із Заходом, внутрішніх репресій, мобілізації економіки. Даванков є саме його висуванцем – як і Кирієнко».

Пояснюючи цей феномен, експерт вказує, що з січня в країні йде очевидна радикалізація. Її причина – «явна невідповідність між тим, що відбувається у сфері зовнішньої та внутрішньої політики». Ззовні – успіхи на фронті та послаблення західної допомоги Україні. Зате ситуація всередині країни явно стала дратувати Путіна.

«Черги на Надєждіна стали найсерйознішим шоком для системи за останні півтора-два роки, – пише Галлямов. – Несподівано антивоєнні настрої, які нібито не існували, матеріалізувалися. Очевидно, що винним Путін призначив внутрішньополітичний блок адміністрації».

«Путін дав переконати себе “яструбам”, які стверджують, що рахуватися з думкою Заходу вже немає необхідності, а терпіти витівки опозиціонерів тим більше не можна. Ставши на цю позицію, Путін, найімовірніше, і дав добро на вбивство Навального, а потім санкціонував подальше закручування гайок”, – доходить висновку Галлямов.

У цій ситуації «технократи» можуть залишитися біля розбитого корита, а Кирієнку з Даванковим варто замислитися про своє майбутнє, резюмує експерт.

Нагадаємо також: Ще треті півні не співали, а у владі РФ почався движ – син Ковальчука вже при посаді (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube