В США сподіваються, що ATACMS надихнуть Шольца на передачу Україні Таурус. Ми теж


10:2526.04.2024

Заява США в середу про те, що вони вже надали Україні ракети великої дальності, привернула увагу до дебатів, які тривають у Німеччині щодо постачання крилатих ракет “Таурус” українським військам.

 Про це пише DW.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, як і більшість німецьких законодавців, неодноразово відмовлялися надати Україні систему дальньої дії “Таурус”, стверджуючи, що це призведе до прямого конфлікту Німеччини з Росією.

У середу на прес-конференції разом з прем’єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком Шольц підтвердив свою незгоду з наданням Україні ракетних комплексів “Таурус”.

“Моє рішення не зміниться”, – сказав Шольц за кілька годин до того, як США оголосили про те, що в березні вони таємно поставили ПТРК ATACMS в рамках пакету допомоги.

Неназваний високопоставлений представник американського оборонного відомства в четвер заявив журналістам, що постачання “Таурусів” залежить від Німеччини, але з огляду на рішення США про постачання ПТРК і аналогічні рішення Лондона і Парижа про постачання крилатих ракет великої дальності, “ми, безумовно, сподіваємося, що це може стати фактором”, який переконає Німеччину змінити свою думку.

“Настав час” відправити “Таурус” в Україну, вважає опозиція ХДС

Позиція канцлера Шольца викликала різку критику з боку консервативного опозиційного блоку ХДС/ХСС. Інші члени його правлячої коаліції, а саме екологічні “Зелені” та неоліберальна Вільна демократична партія (ВДП), також виступають за надання зброї.

“З моєї точки зору, це зброя дуже великої дальності”, – сказав Шольц законодавцям у березні. “З огляду на важливість не втратити контроль над цілями, ця зброя не може бути використана без розгортання німецьких солдатів”.

Йоганн Вадефул, заступник голови ХДС у німецькому парламенті, відповідальний за закордонні справи і оборону, сказав, що його партія місяцями агітувала за постачання “Таурусів” в Україну, але поки що не змогла переконати Шольца.

“Зараз дійсно настав час відправити “Таурус”, тому що їх можна порівняти з системами ATACMS, надісланими зі США, і вони дуже потрібні Україні”, – сказав Вадефул в інтерв’ю DW.

За словами політика, ракети Taurus можуть змінити ситуацію. “Вони мають трохи більшу дальність польоту, ніж американські системи, і вони здатні досягати своїх цілей у дуже складний спосіб”, – сказав він.

Ракета, яку випускають з повітря винищувачі, рухається майже зі швидкістю звуку і може вражати цілі на відстані до 500 кілометрів (310 миль).

“Це не срібна куля, але Україні потрібно йти глибше, наносити удари вглиб російських позицій”, – сказав Вадефул.

Відповідаючи на запитання про відмову Шольца відправити ракети Taurus в Україну, Вадефул розкритикував “вперту позицію” канцлера.

“Щоб зупинити таку людину, як [президент Росії Володимир Путін], потрібна сила, потрібна ясність і потрібна воля до перемоги”, – сказав він.

Наскільки важливі ракети ATACMS для України?

Вчора американський чиновник заявив, що ракети великої дальності ATACMS були вперше використані 17 квітня для удару по російському аеродрому в окупованому Криму, приблизно за 65 кілометрів (103 милі) від української лінії фронту.

Хоча високоточні удари в тилу Росії можуть зробити деякі російські позиції більш вразливими, загальна стратегічна цінність обмежена, оскільки Україна потребує систем протиповітряної оборони для захисту від російських ударів по критично важливих об’єктах інфраструктури, вважає Марина Мирон з Департаменту військових досліджень Королівського коледжу Лондона.

Мирон розповіла DW, що ПТРК є наступальною зброєю, яка добре підходить для знищення конкретних важкодоступних цілей, таких як командні пункти.

“Але з огляду на невелику кількість ракет, які має Україна, їм доведеться дуже ретельно обирати цілі”, – додала пані Мирон.

Вона застерегла, що ПТРК – це лише частина “дуже довгого рівняння”, і українцям продовжує бракувати іншого необхідного обладнання, такого як артилерійські снаряди та системи протиповітряної оборони.

“Поки Україна намагатиметься організувати ці хірургічні атаки, використовуючи невелику кількість ПЗРК, які є в її розпорядженні, росіяни безкарно завдаватимуть ударів по критично важливих об’єктах української інфраструктури, тому що Україна не має необхідних засобів протиповітряної оборони”, – сказала вона.

“Я не думаю, що ці ПТРК кардинально змінять динаміку бойових дій”, – додала вона.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube