Нацбанку покращив свій інфляційний прогноз до 8,2% на 2024 рік


10:0626.04.2024

НБУ очікує невелике зростання інфляції цього року, але завдяки кращим реальним інфляційним показникам і поліпшеним прогнозам, інфляція на кінець року прогнозується на рівні 8,2% замість очікуваних 8,6%. Про це УНН пише із посиланням на дані НБУ.

Як і раніше, НБУ прогнозує помірне посилення інфляційного тиску цьогоріч з огляду на очікуване вичерпання ефектів більших врожаїв попереднього року, подальше відновлення споживання та підвищення витрат бізнесу в умовах війни. Водночас, ураховуючи кращу фактичну інфляційну динаміку та поліпшення інфляційних очікувань, прогноз інфляції на кінець цього року знижено з 8,6% до 8,2% – пишуть у НБУ.

Нацбанк очікує, що інфляція повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 відсоткових пунктів протягом наступних років і залишиться в межах цього коридору. Це станеться завдяки стабілізації економічних умов, зменшенню зовнішнього інфляційного тиску та послідовній монетарній політиці. Прогнозується, що інфляція сповільниться до 6% наприкінці 2025 року і досягне 5% у 2026 році.

Споживча інфляція знизилася до 3,2% річних у березні, що виявилося нижче за прогноз НБУ, зазначений у Інфляційному звіті від січня 2024 року. Таке відхилення було викликано переважно непередбачуваними та тимчасовими факторами.

Базова інфляція також сповільнилася до 4,2% річних, що відповідало прогнозам НБУ. З одного боку, зростання зарплат і наслідки блокади західних кордонів підтримували базовий ціновий тиск. З іншого боку, зменшенню цього тиску сприяли покращення інфляційних очікувань і зниження цін на сирі продовольчі товари, що вплинуло на ціни оброблених харчових продуктів та деяких послуг.

Читайте: Нацбанк несподівано знизив облікову ставку



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube