Європарламент продовжив на рік лібералізацію торгівлі для України, але будуть регулювати


17:0523.04.2024

У вівторок Європарламент підтримав продовження тимчасових заходів з лібералізації торгівлі для України, захищаючи при цьому фермерів ЄС.

428 голосами “за”, 131 “проти” та 44 “утрималися” депутати Європарламенту підтримали продовження призупинення імпортних мит та квот на українську сільськогосподарську продукцію ще на один рік, до 5 червня 2025 року, щоб підтримати країну в умовах триваючої жорстокої агресивної війни з боку Росії.

Згідно з новим регламентом, Комісія може вживати швидких дій та запроваджувати будь-які заходи, які вона вважатиме необхідними, якщо через український імпорт (наприклад, пшениці) виникнуть значні порушення на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС. В рамках посилених захисних заходів для захисту фермерів ЄС Комісія може застосувати екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме: м’яса птиці, яєць, цукру, вівса, круп, кукурудзи та меду. Якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021 року, а також у 2022 та 2023 роках, тарифи можуть бути повторно запроваджені. В рамках угоди про нові правила Комісія пообіцяла найближчим часом розпочати переговори з Україною про постійну лібералізацію торгівлі та тісно залучати до цього процесу Верховну Раду.

Нагадаємо, раніше депутати Європарламенту схвалили пакет законодавчих ініціатив щодо шукачів притулку в ЄС



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube