НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО)


09:4723.04.2024

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру міністру аграрної політики Миколі Сольському. Про це розказали в вівторок, 23 квітня, пресслужби НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Ексголову аграрного комітету Верховної Ради – чинного міністра викрито на заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.

До складу злочинної групи на чолі з топпосадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО) 1
НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО) 11
НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО) 3
НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО) 12
НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО) 5
НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО) 13
НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО) 7
НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО) 14
НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО) 9
НАБУ і САП звинуватили міністра аграрної політики Сольського у заволодінні державною землею. Викрито злочинну групу (ФОТО) 15

Учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю.

При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

У межах досудового розслідування встановлено, що у 2017 році власник низки сільгосподарських компаній, який згодом став народним депутатом України IX скликання та очолив аграрний комітет ВРУ, у змові з головою Держгеокадастру України та кураторами органів Держгеокадастру вирішив заволодіти землею, яка перебувала у користуванні двох держпідприємств на Сумщині.

Задля реалізації схеми, її учасники спочатку забезпечили знищення документів, на підставі яких держпідприємства мали право постійного користування землею. Що у подальшому стало підставою для складення обласним Держгеокадастром акту про самовільне зайняття цих ділянок державними підприємствами.

Аби унеможливити передачу землі стороннім особам її включили до переліку на аукціон з права оренди, однак жодних торгів так і не було проведено.

Згодом ці землі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру передали у приватну власність. При цьому землі передавались наперед визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю, а умовою отримання землі було підписання договору про її передачу в оренду агрохолдингу ще до моменту отримання.

Реалізація цієї схеми у 2017-2021 роках призвела до заволодіння 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн.

Крім того, особи здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, проте завдяки вчасним діям САП та НАБУ на землі було накладено арешт.

Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Микола Сольський був обраний депутатом Верховної Ради від партії Слуга народу у 2019 році. Того самого року його обрали головою комітету з питань аграрної та земельної політики. У березні 2022 року став міністром аграрної політики та продовольства.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube