Блінкен їде у Китай. З чим?


15:4421.04.2024

Державний секретар США Ентоні Блінкен приїде до Китаю наступного тижня з суперечливою місією: Передати серйозність занепокоєння США щодо підтримки китайськими компаніями російської військової машини, а також переконатися, що відносини з Пекіном знову не зійдуть з рейок.

Про це пише Bloomberg.

Хоча Китай не перетнув червону лінію США щодо надання летальної допомоги Росії у вигляді зброї або боєприпасів, Блінкен, який відвідає Шанхай і Пекін 24-26 квітня, має попередити, що Вашингтон і його союзники єдині в своїй опозиції до ролі Китаю.

Високопоставлений американський чиновник у розмові з журналістами на умовах анонімності сказав, що Блінкен роз’яснить наслідки для європейської безпеки.

Ця поїздка є останньою в серії візитів високопоставлених американських чиновників, оскільки Пекін і Вашингтон прагнуть виконати обіцянки, дані в Сан-Франциско наприкінці минулого року, і послабити напруженість, яка призвела до майже повного розриву відносин.

Ці зусилля були ускладнені рішенням китайських компаній продовжувати постачати компоненти для створення крилатих ракет і безпілотників, а також інші технології, які дозволили Москві нарощувати оборонне виробництво під час вторгнення в Україну, як стверджують американські чиновники.

Візит також відбудеться після зустрічі міністрів закордонних справ країн “Великої сімки” цього тижня на Капрі, Італія, де європейські чиновники підтримали думку США щодо підтримки Китаєм російської промислової бази.

Поїздка Блінкена слідує за візитом міністра фінансів Джанет Єллен, яка виступила з аналогічним посланням до Пекіна і попередила, що китайські банки “зіткнуться зі значними наслідками”, включаючи санкції США, якщо вони надаватимуть матеріальну підтримку російській війні в Україні.

“Коли йдеться про російську оборонно-промислову базу, основним постачальником на даний момент є Китай”, – сказав Блінкен під час брифінгу на Капрі в п’ятницю. “Ми бачимо, як Китай ділиться верстатами, напівпровідниками, іншими товарами подвійного призначення, які допомогли Росії відновити оборонно-промислову базу, яку так сильно зруйнували санкції і експортний контроль”.

Інший чиновник, який говорив з журналістами, сказав, що в найближчі місяці відбудеться більше таких зустрічей на високому рівні. За словами чиновника, США цінують ці візити віч-на-віч як можливість навести аргументи на користь того, чому Китай повинен змінитися.

Дві наддержави залишаються в протиріччі і в інших питаннях. Останніми днями президент Джо Байден назвав Пекін “ксенофобським” і пообіцяв підвищити тарифи на китайський експорт сталі та алюмінію. Конгрес просувається вперед, намагаючись змусити компанію ByteDance Ltd. продати популярний додаток для обміну відео TikTok, інакше їй загрожує заборона в США. А Вашингтон розпочав розслідування у суднобудівному секторі свого конкурента.

Блінкен також, ймовірно, підтвердить підтримку Тайваню з боку США перед інавгурацією Лай Чінте в травні, що може викликати реакцію з боку Пекіна. Крім того, слід обговорити питання затриманих американців у Китаї.

Останніми тижнями, окрім зустрічей з союзниками по НАТО в Брюсселі і колегами з Групи семи в Італії, Байден і Блінкен також приймали у Вашингтоні прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіду і президента Філіппін Фердинанда Маркоса-молодшого, де три країни пообіцяли поглиблювати оборонну співпрацю.

Обіцянка тісніше співпрацювати з’явилася на тлі тривожного зростання конфронтації в Південно-Китайському морі між філіппінськими і китайськими суднами. Маніла зайняла більш наполегливу позицію, а китайські кораблі розгорнули водомети, щоб заблокувати філіппінські місії з поповнення запасів для корабля часів Другої світової війни, що стоїть на мілині.

“Візит Блінкена і всіх цих офіційних візитів полягає в тому, щоб підтримувати діалог на тлі незаперечної ескалації, – каже Рева Гужон, директор корпоративної консалтингової компанії Rhodium Group. “Можна назвати це діалогом, але зараз це не дуже схоже на діалог, тому що обидві сторони багато говорять повз один одного”.

Нагадаємо також: Результат війни Росії в Україні “визначатиме контури майбутнього світового порядку” – The Washington Post цитує таємний документ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube