Результат війни Росії в Україні “визначатиме контури майбутнього світового порядку” – The Washington Post цитує таємний документ


14:5218.04.2024

Міністерство закордонних справ Росії розробляє плани з ослаблення своїх західних супротивників, включно зі Сполученими Штатами, і використання війни в Україні для створення світового порядку, вільного від американського домінування, йдеться в секретному документі МЗС.

 Про це пише The Washington Post.

У засекреченому додатку до офіційної – і публічної – “Концепції зовнішньої політики Російської Федерації” міністерство закликає до “наступальної інформаційної кампанії” та інших заходів, що охоплюють “військово-політичну, економічну і торговельну та інформаційно-психологічну сфери” проти “коаліції недружніх країн” на чолі зі Сполученими Штатами.

“Ми повинні продовжувати коригувати наш підхід до відносин з недружніми державами”, – йдеться в документі 2023 року, який був наданий The Washington Post європейською розвідувальною службою. “Важливо створити механізм пошуку вразливих точок їхньої зовнішньої та внутрішньої політики з метою розробки практичних кроків для послаблення опонентів Росії”.

Документ вперше дає офіційне підтвердження і кодифікацію того, що багато хто в московській еліті називає гібридною війною проти Заходу. Згідно з документами Кремля, про які раніше повідомляла The Post, Росія прагне підірвати підтримку Заходу щодо України і порушити внутрішню політику Сполучених Штатів і європейських країн за допомогою пропагандистських кампаній, що підтримують ізоляціоністську і екстремістську політику. Він також прагне перекроїти геополітику, зближуючись з Китаєм, Іраном і Північною Кореєю в спробі змінити нинішній баланс сил.

Використовуючи набагато жорсткіші і грубіші формулювання, ніж у публічному зовнішньополітичному документі, секретне доповнення, датоване 11 квітня 2023 року, стверджує, що США очолюють коаліцію “недружніх країн”, спрямовану на ослаблення Росії, тому що Москва є “загрозою для західної глобальної гегемонії”. У документі сказано, що результат війни Росії в Україні “значною мірою визначатиме контури майбутнього світового порядку”, що є чітким свідченням того, що Москва бачить результат свого вторгнення нерозривно пов’язаним зі своєю здатністю – і здатністю інших авторитарних держав – нав’язувати свою волю в глобальному масштабі.

Концепція зовнішньої політики Російської Федерації, яка була опублікована 31 березня 2023 року і затверджена президентом Росії Володимиром Путіним, використовує м’яку дипломатичну мову для закликів до “демократизації міжнародних відносин”, “суверенної рівності” та зміцнення позицій Росії на світовій арені. Хоча Концепція зовнішньої політики також звинувачує США та “їхніх сателітів” у тому, що вони використали конфлікт в Україні для ескалації “багаторічної антиросійської політики”, в ній також стверджується, що “Росія не вважає себе ворогом Заходу … і не має щодо нього злих намірів”.

Росія сподівається, що Захід “усвідомить безперспективність своєї конфронтаційної політики і гегемоністських амбіцій і прийме складні реалії багатополярного світу”, – йдеться у відкритому документі.

У заяві МЗС Росії сказано, що воно не коментує “наявність чи відсутність внутрішньоміністерських документів” і хід роботи над ними. “Як ми неодноразово заявляли на різних рівнях, можемо підтвердити, що настрій на рішучу протидію агресивним крокам колективного Заходу в рамках розв’язаної проти Росії гібридної війни зберігається”, – додали в міністерстві.

Нещодавнє вето Росії на продовження моніторингу санкцій ООН проти Північної Кореї за її програму ядерної зброї і балістичних ракет, яке фактично поклало край 14-річній співпраці, стало “чіткою ознакою” того, що робота, передбачена в засекреченому додатку, вже ведеться, заявив провідний російський академік, який має тісні зв’язки з високопоставленими російськими дипломатами. Академік говорив на умовах анонімності, щоб обговорити чутливі дискусії в Москві.

“Росія може створити труднощі для США в багатьох різних регіонах світу, – сказав академік. “Йдеться про Близький Схід, Північно-Східну Азію, Африканський континент і навіть Латинську Америку”.

Створення Концепції зовнішньої політики і засекреченого додатку відбулося після заклику до російських академіків надати пропозиції щодо політики. Одна з пропозицій, подана в лютому 2023 року до МЗС заступником голови московського Інституту країн Співдружності Незалежних Держав, який підтримує тісні зв’язки з російським апаратом безпеки, ще більш прямолінійно виклала російські варіанти.

Академік Володимир Жарихін закликав Росію “продовжувати сприяти приходу до влади ізоляціоністських правих сил в Америці”, “уможливити дестабілізацію латиноамериканських країн і прихід до влади там екстремістських сил крайнього лівого і крайнього правого спрямування”, а також сприяти “відновленню суверенітету європейських країн шляхом підтримки партій, незадоволених економічним тиском з боку США”.

В інших пунктах політичної пропозиції, яка також була надана The Post, пропонувалося, щоб Москва розпалила конфлікт між США і Китаєм через Тайвань, щоб зблизити Росію і Китай, а також “загострити ситуацію на Близькому Сході навколо Ізраїлю, Ірану і Сирії, щоб відволікти США від проблем цього регіону”.

Жарихін відмовився обговорювати свою пропозицію.

Західні чиновники попереджають, що Росія протягом останніх двох років посилює свою пропаганду і кампанії впливу, намагаючись підірвати підтримку України. У рамках цієї кампанії вона намагається створити новий глобальний розкол, а російська пропаганда проти Заходу знаходить відгук у багатьох країнах Близького Сходу, Африки, Латинської Америки та Азії.

“Я думаю, що США були переконані, що решта світу – Північ і Південь – підтримають США в конфлікті з Росією, але виявилося, що це не так”, – сказав Жарихін в одному з попередніх інтерв’ю The Post. “Це свідчить про те, що однополярний світ закінчився, і США не хочуть з цим змиритися”.

Для Михайла Ходорковського – давнього критика Путіна, який колись був найбагатшою людиною Росії, поки зіткнення з Кремлем не принесло йому 10 років ув’язнення – не дивно, що Росія прагне зробити все можливе, щоб підірвати Сполучені Штати. “Для Путіна абсолютно природно, що він повинен намагатися створити максимальну кількість проблем для США, – сказав він. “Завдання полягає в тому, щоб вивести США з гри, а потім знищити НАТО. Це не означає розпустити його, але створити у людей відчуття, що НАТО їх не захищає”.

За його словами, тривале протистояння в Конгресі щодо надання більшої кількості зброї Україні лише полегшує для Росії виклик глобальній владі Вашингтона.

“Американці вважають, що оскільки вони не беруть безпосередньої участі у війні [в Україні], то будь-які втрати не є їхніми втратами, – сказав Ходорковський. “Це абсолютне непорозуміння”.

Поразка України, за його словами, “означає, що багато хто перестане боятися кидати виклик США”, а витрати для Сполучених Штатів тільки зростуть.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube