“Тиждень сиділи в засідці”, – Буданов розповів, як збили російський Ту-22


21:0019.04.2024

“Довго чекали, готувалися, зрештою змогли”, – так керівник ГУР Міноборони України Кирило Буданов коротко відповів на запитання ВВС Україна про те, як вдалося збити російський стратегічний бомбардувальник Ту-22МЗ, який цієї ночі брав участь у черговому ударі по Україні.

“Тиждень була, скажімо так, сама “засідка”. Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж”, – пояснив керівник ГУР.

Він заявив, що не хотів би розкривати деталі операції. Але уточнив, що літак вразили на відстані 308 км. І для його знищення використали “ті ж прийоми і ті ж засоби, які ми використовували, коли знищили в повітрі літак А-50”.

За даними ГУР, у росіян ще є літаки такого виду. Але, наголосив Буданов, “це перше збиття літака дальньої авіації в цій війні”, від якого “Одесі буде трошки легше зараз”.

Буданов пояснив, що літаки Ту-22М3 застосовували ракети Х-22, “які, мабуть, найбільше принесли саме руйнувань по місту”.

За його словами, ці потужні і швидкі ракети “ніхто не міг перехопити”.

Але, оскільки це ще радянська розробка, точність цієї ракети “не така вже велика”.

А тому “більшу кількість цивільних будівель знищили саме ці ракети”.

Тепер росіянам доведеться шукати нові пускові рубежі для запуску ракет, і вони будуть змушені застосовувати “тільки наземні комплекси для ударів по Одесі та ракети з дальньої авіації та з моря”, каже Буданов.

“Х-22, я сподіваюся, більше не побачать”, – припустив керівник ГУР.

Перше збиття чи “технічна несправність”?

На відео із соцмереж видно стрімке падіння Ту-22М3
Підпис до фото. На відео із соцмереж видно стрімке падіння Ту-22М3

Раніше українські військові заявили, що 19 квітня їм вперше вдалося збити російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. Це носій крилатих ракет Х-22, якими він міг атакувати українські міста і цієї п’ятниці, під час чергового масованого удару.

Це була спільна операція військової розвідки та повітряних сил, повідомили в ГУР. Там опублікували відео, судячи з усього, зі штабу в момент ймовірного збиття літака.

“Все буває вперше. Ми вперше збили свого часу “Кинджал”, вперше збили “Циркон”. Зараз ось вперше збили Ту-22. Ну, чекаємо тепер на Ту-95″, – сказав речник Повітряних сил Ілля Євлаш в ефірі “Радіо Свобода”.

Водночас у російському Міноборони заявили, що ракетоносець Ту-22М3 “розбився після бойового завдання”. А причиною падіння могла бути “технічна несправність”.

За повідомленнями російських ЗМІ, літак впав у Ставропольському краї в безлюдній місцевості.

“Пілоти катапультувалися, три члени екіпажу вже знайдені, тривають пошуки ще одного пілота”, – повідомили в російському міноборони.

А російська державна агенція “РИА Новости” із посиланням на місцевого губернатора, пише, що принаймні один пілот загинув.

“Законна ціль”

Столтенберг і Зеленський
Підпис до фото. Рівно рік тому генсек НАТО вперше відвідав Київ під час війни. Тоді очікували український контрнаступ. Зараз в Києві говорять про критичний брак зброї за загрозу нового наступу росіян

Коментуючи збиття російського бомбардувальника українськими військовими генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що збиття російського літака, який брав участь в ударах по Україні – це частина права України на самозахист.

“Ми маємо пам’ятати, що це військова агресія: Росія напала на Україну. Україна має право на самозахист. А це включає удари по законних військових цілях і поза (територією) України”, – заявив Єнс Столтенберг на прес-конференції після засідання Ради Україна-НАТО.

Засідання відбувалося на рівні міністрів оброни країн-членів. Ініціював засідання президент Зеленський, який попросив про це після останніх масованих російських обстрілів.

По завершенні засідання очільник НАТО заявив, що “допомога вже в дорозі”, і що вже незабаром будуть озвучені новини про надання Україні нових систем ППО та іншої зброї для протидії російській агресії.

Нагадаємо: Чим збили Ту-22М3, чи вижив екіпаж – подробиці про помсту за Дніпро (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube