Чим збили Ту-22М3, чи вижив екіпаж – подробиці про помсту за Дніпро (ВІДЕО)


10:1419.04.2024

Збиття бомбардувальника Ту-22МЗ на території Росії є операцією Головного управління розвідки Міноборони. Літак вдалося атакувати за 300 км від України.

Про це повідомляє ГУР.

“Внаслідок операції ГУР у взаємодії з Повітряними силами знищено бомбардувальник Ту-22МЗ, який сьогодні запускав ракети по Україні

Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну атаку проти України, був збитий в результаті спецоперації Головного управління розвідки у взаємодії з Повітряними силами.

Ворожий літак Ту-22МЗ вдалося збити на відстані близько 300 кілометрів від України тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. Внаслідок ураження бомбардувальник зміг долетіти в район Ставрополя, де упав і розбився.

Зазначимо, що це перше успішне знищення стратегічного бомбардувальника в повітрі під час бойового вильоту протягом повномасштабного вторгнення росії в Україну”, – йдеться у повідомленні.

«Це вендета за те, що російська стратегічна авіація атакувала сьогодні наші мирні міста, де загинули цивільні люди», – сказав в ефірі Радіо Свобода (програма «Свобода.Ранок») речник Повітряних сил Ілля Євлаш.

«Це вперше, коли наші Повітряні сили спільно з нашими партнерами з ГУР, з іншими силами оборони змогли збити літак Ту-22М3 стратегічної авіації. І вперше збили ще і дві ракети Х-22, які випустив цей літак. Звісно, що це комбо. Сьогодні в російських пропагандистських ЗМІ чорний день. Я думаю, вони сьогодні там будуть дуже-дуже не раді. Все буває вперше. Ми вперше збили свого часу «Кинджал», вперше збили «Циркон». Зараз ось вперше збили Ту-22. Ну, чекаємо тепер на Ту-95», – відзначив Ілля Євлаш.

На борту літака було 4 члени екіпажу, вони катапультувалися, але 1 загинув, повідомляють російські пабліки.

Як пише російське Агентство, надзвуковий ракетоносець-бомбардувальник Ту-22М3, здатний нести ядерні заряди, який розбився в Ставрополі, став третім таким літаком, який Росія втрачає за час війни в Україні, і першим, що зазнав аварії в польоті.

Такий самий Ту-22М3 було втрачено після удару безпілотника по військовому аеродрому в Новгородській області 19 серпня.

Еще один зазнав пошкоджень після удару БПЛА по аеродромах у Рязанській і Саратовській областях у грудні 2022 року.

В березні 2021 року в бомбардувальника на землі в Калузькій області спрацювала система катапультування, три члени екіпажу загинули. Двоє військових пізніше отримали умовні строки за статтею про порушення правил польотів або підготовки до них, що спричинило загибель людей (ст. 351 КК РФ).

А у січні 2019 року такий літак упав під час посадки в Оленегорську Мурманської області, три члени екіпажу загинули. Військових, які контролювали політ, звинуватили в недбалості та порушенні правил підготовки до польотів. Вони отримали умовні терміни.

Від початку війни в Україні Ту-22М3 використовують для бомбардувань України. Вони несуть протикорабельні ракети Х-22, які використовуються для ударів по наземних цілях в Україні. ЗМІ також повідомляли про застосування цих літаків для доставки нових ракет Х-32.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube