Фінансові лідери G7 домовились віддавати Україні прибутки від російських активів – $3-5 млрд. на рік


12:3818.04.2024

Фінансові лідери індустріальних демократичних країн “Групи семи” в середу засудили напад Ірану на Ізраїль і пообіцяли продовжити роботу над “усіма можливими шляхами” для використання заморожених російських суверенних активів для допомоги Україні.

Про це повідомляє Reuters.

У спільній заяві, оприлюдненій після зустрічі, міністри фінансів і керівники центральних банків G7 заявили, що вони “забезпечать тісну координацію будь-яких майбутніх заходів, спрямованих на зменшення здатності Ірану купувати, виробляти або передавати зброю для підтримки дестабілізуючої регіональної діяльності”.

Міністри зустрілися в кулуарах весняних зустрічей Міжнародного валютного фонду і Світового банку у Вашингтоні і заявили, що вважають ризики у світовій економіці “більш збалансованими” на тлі нещодавньої стійкості до численних потрясінь і зниження інфляції.

“Центральні банки залишаються рішуче налаштованими на досягнення цінової стабільності і продовжуватимуть коригувати свою політику в залежності від даних. Цінова та фінансова стабільність є необхідною умовою для стійкого та збалансованого зростання”, – заявили представники G7.

Але група зазначила, що існують значні геополітичні ризики, пов’язані з війною Росії в Україні та конфліктом на Близькому Сході, які “можуть вплинути на торгівлю, ланцюги поставок і ціни на сировинні товари”.

Фінансові чиновники G7 заявили, що вони рішуче налаштовані допомогти Україні задовольнити нагальні короткострокові потреби у фінансуванні, оскільки вона бореться з російським вторгненням, включаючи використання надзвичайних доходів, отриманих від заморожених російських активів.

“Ми підтверджуємо нашу рішучість забезпечити, щоб Росія заплатила за шкоду, яку вона завдала Україні. Суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться іммобілізованими до того часу, згідно з нашими відповідними правовими системами”, – заявили представники G7.

У заяві не міститься конкретного плану щодо активів, але сказано, що вони “продовжать працювати над усіма можливими шляхами, за допомогою яких знерухомлені російські суверенні активи можуть бути використані для підтримки України”, щоб представити варіанти лідерам G7 на червневому саміті в Італії.

РОБОТА В ПРОЦЕСІ

Раніше в середу заступник міністра фінансів США Воллі Адейємо заявив, що дискусії G7 щодо заморожених російських суверенних активів, які оцінюються приблизно в 300 мільярдів доларів, все ще перебувають у стадії “роботи”.

На заході, організованому інформаційним агентством Semafor, Адейємо заявив, що міністри фінансів проводять технічну роботу, щоб запропонувати варіанти, які все ще включають створення міцної правової основи для повного арешту активів.

“Ми обговорюємо кілька різних варіантів. Один з них – конфіскація, інший – застава, або навіть використання несподіваних прибутків чи відсотків від цих активів для фінансування кредиту”, – сказав Адейемо.

Оскільки основна частина активів знаходиться в Європі, важливо, щоб США тісно співпрацювали з європейськими союзниками в цьому питанні, сказав Адейемо.

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер заявив у середу, що G7 повинна бути в змозі використати відсотки, отримані від активів.

“Ці доходи оцінюються від 3 до 5 мільярдів євро на рік, залежно від рівня процентних ставок, – сказав Ле Мер. “Тому наша пропозиція полягає в тому, щоб краще зрозуміти і краще визначити, як ці 3-5 мільярдів євро можуть бути використані протягом наступного місяця, щоб допомогти Україні і допомогти українському уряду. Давайте зосередимося на цьому питанні”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube