Російські “Ланцети” вразили сотні українських засобів, десятки ППО. Тепер у українців є Ram II, – Forbes


12:5715.04.2024

Ram II чекає на появу російських засобів протиповітряної оборони, а потім завдає удару
На краю поля бою в Україні є серединна зона – стрічка землі на відстані від 15 до 25 миль від лінії фронту, яка занадто далеко для ворожих гаубиць і дронів з видом від першої особи, але достатньо близько для мобільних засобів протиповітряної оборони, щоб націлюватись на ворожі літаки, які діють над фронтом або поблизу нього.

Протягом перших двох років війни Росії проти України українські війська не мали зброї, оптимізованої для нанесення ударів по цій зоні ППО – натомість російські війська мали: їхні “Ланцетні” касетні боєприпаси,  повідомляє Forbes.

Ці 25-кілограмові безпілотники з пропелерним приводом, кожен з яких коштує 35 000 доларів, літають вузькими колами, скануючи за допомогою бортових камер, доки не помітять щось схоже на форму ворожої машини. Тоді вони наближаються і вибухають.

Російські “Ланцети” вразили сотні українських транспортних засобів, в тому числі десятки машин протиповітряної оборони, допомагаючи відтіснити українських захисників від лінії фронту – і таким чином створивши безпечну зону для російських військових літаків і гелікоптерів.

Тепер черга за українцями. У лютому українська індустрія безпілотників розпочала серійне виробництво аналогу Lancet – Ram II. Вироблений компанією Deviro, Ram II насправді не є копією Lancet. Це скоріше модернізована версія старого українського безпілотника під назвою “Лелека-100”.

За словами Девіро, дальність польоту семикілограмової боєголовки Ram II сягає 19 миль і вражає ціль на відстані трьох футів від неї. Компанія описала його як “революційний і простий у використанні”.

Ram II функціонує так само, як і Lancet: він переміщується, сканує і завдає удару з мінімальною участю людини-оператора. З’явившись вздовж лінії фронту протягом останніх тижнів, RAM II почав завдавати шкоди російській протиповітряній обороні. За один день, 9 квітня, аналітик розвідки з відкритих джерел Ендрю Перпетуа нарахував п’ять російських машин ППО, які, на його думку, були підбиті зенітно-ракетними комплексами Ram II.

Важко переоцінити важливість нової української кампанії з використання безпілотників, спрямованої на російську протиповітряну оборону.

В той час як сотні тисяч крихітних українських безпілотників з видом від першої особи підривають російські танки, бойові машини, гольф-кари і піхоту на фронті, а більші і дорожчі ударні безпілотники дальнього радіусу дії пролітають сотні миль вглиб Росії для нанесення ударів по авіабазах, нафтопереробних заводах і фабриках, “Рами II” нишпорять в середній зоні протиповітряної оборони.

І якщо вони зможуть вивести з ладу достатню кількість російських засобів ППО, вони можуть зробити для українських ВПС те, що російські “Ланцети” зробили для російських ВПС: розчистити шлях для винищувачів-бомбардувальників, які зможуть наближатися до лінії фронту на великій висоті і скидати високоточні глісадні бомби з відстані 25 миль.

Касетні бомби КАБ є вирішальною зброєю третього року широкомасштабної війни Росії проти України. Кожна КАБ вагою 1100, 2200 або 3300 фунтів – росіяни скидають до сотні таких бомб на день – може зруйнувати українську позицію і розчистити шлях для російських сухопутних військ.

КАБ – це “диво-зброя” для росіян, зазначає Ukrainian Deep State. І українці не мають “практично ніяких контрзаходів”.

Але це не означає, що українці безсилі завдати удару у відповідь. Українські військово-повітряні сили отримали від Сполучених Штатів планерні бомби Joint Direct Attack Munition-Extended Range, які щонайменше не поступаються КАБам.

Ці американські боєприпаси могли закінчитися за півроку, відколи дружні до Росії республіканці в Палаті представників Конгресу США заблокували подальшу американську допомогу Україні. Але українські військово-повітряні сили також отримують 50 французьких планерних бомб Hammer щомісяця – і модифікували свої винищувачі МіГ і Сухий для їхнього транспортування.

П’ятдесят французьких планерних бомб на місяць – це не так вже й багато, коли росіяни скидають тисячі КАБ за той самий проміжок часу. Але якщо і коли республіканці поступляться і дозволять проголосувати за нову американську допомогу, може надійти більше JDAM-ER. Потенційно набагато більше.

І, можливо, на той час українські ракети RAM II відтіснять російську ППО і зроблять безпечнішим для українських літаків бомбардування росіян майже так само безжально, як російські літаки бомбардують українців.

Нагадаємо також: Що це за дрон RAM II UAV, на який збирають Притула та Стерненко?



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube