Ціни на нафту впали після нападу Ірану. Чому


12:3815.04.2024

Ціни на нафту впали в понеділок, оскільки учасники ринку знизили премії за ризик після нападу Ірану на Ізраїль на вихідних, який, за словами ізраїльського уряду, завдав обмеженої шкоди.

Про це повідомляє Reuters.

Ф’ючерси на нафту марки Brent з поставкою в червні впали на 50 центів, або на 0,5%, до 89,95 доларів за барель до 06:30 за Гринвічем, в той час як ф’ючерси на нафту марки West Texas Intermediate (WTI) з поставкою в травні знизилися на 52 центи, або на 0,6%, до 85,14 доларів за барель.

Іранська атака, в якій було задіяно понад 300 ракет і безпілотників, стала першою атакою на Ізраїль з боку іншої країни за останні три десятиліття, що викликає занепокоєння щодо ширшого регіонального конфлікту, який впливає на трафік нафти через Близький Схід.

Але атака, яку Іран назвав відплатою за повітряний удар по своєму консульству в Дамаску, завдала лише незначної шкоди, оскільки ракети були збиті ізраїльською оборонною системою “Залізний купол”. Ізраїль, який воює з підтримуваними Іраном бойовиками ХАМАС у Газі, не підтвердив і не спростував факт удару по консульству.
“Атака була значною мірою оцінена в дні, що передували їй. Крім того, обмежений збиток і той факт, що не було жертв, означає, що, можливо, відповідь Ізраїлю буде більш зваженою”, – сказав Уоррен Паттерсон, керівник відділу стратегії сировинних товарів в ING.

“Але очевидно, що все ще залишається багато невизначеності, і все залежить від того, як Ізраїль відреагує зараз”.

Оскільки Іран наразі видобуває понад 3 мільйони барелів на добу (б/д) сирої нафти, будучи основним виробником в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), ризики для поставок включають більш жорсткі нафтові санкції, а також те, що відповідь Ізраїлю може бути спрямована на енергетичну інфраструктуру Ірану, зазначає ING в окремій записці для клієнтів в понеділок.

Однак у разі значного скорочення поставок США можуть вивільнити додаткові обсяги нафти зі своїх стратегічних нафтових резервів, в той час як ОПЕК має понад 5 млн барелів на добу вільних виробничих потужностей, зазначає банк.

“Якщо ціни значно зростуть на тлі скорочення поставок, можна припустити, що група спробує повернути частину цих вільних потужностей на ринок. ОПЕК не захоче бачити занадто високі ціни, враховуючи ризик знищення попиту”, – йдеться в повідомленні ING.

У п’ятницю нафтові бенчмарки зросли в очікуванні удару у відповідь з боку Ірану, досягнувши найвищих рівнів з жовтня.
Аналітики очікували принаймні короткочасного зростання цін сьогодні вранці, але заявили, що для більш значного і тривалого впливу ескалації на ціни знадобиться істотне порушення поставок, наприклад, обмеження судноплавства в Ормузькій протоці поблизу Ірану.

Досі конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС не мав відчутного впливу на постачання нафти.
“Удар по посольству Ірану в Сирії і відповідні дії Ірану підвищили напруженість на Близькому Сході. Однак ми не очікуємо негайної реакції цін на сиру нафту, враховуючи достатню кількість вільних потужностей і вже підвищену премію за геополітичний ризик”, – зазначають аналітики ANZ Research у своїй записці.

“Реакція Ізраїлю визначить, чи закінчиться ескалація, чи продовжиться. Конфлікт все ще може бути обмежений Ізраїлем, Іраном та його маріонетками, з можливим залученням США. Лише в крайньому випадку ми бачимо, що він може реально вплинути на нафтові ринки”.

Аналітики Citi Research зазначають, що тривала напруженість у другому кварталі цього року значною мірою вплинула на ціну нафти на рівні $85-$90 за барель. Оскільки протягом першого кварталу попит і пропозиція на ринку були в цілому збалансовані, будь-яка деескалація може призвести до різкого падіння цін до рівня 70 або 80 доларів за барель.

“На нашу думку, на поточному ринку не враховано потенційне продовження прямого конфлікту між Іраном та Ізраїлем, який, за нашими оцінками, може призвести до зростання цін на нафту до понад 100 доларів за барель, залежно від характеру подій”, – зазначають аналітики Citi у своєму звіті.

Нагадаємо також, що Російська нафта і нафтопродукти опинилися в морській пастці після нових санкцій США – Reuters



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube