РФ – країна-бензоколонка резервує в Казахстані 100 тис. тонн бензину


20:0608.04.2024

Росія попросила Казахстан бути готовим поставити їй 100 000 тонн бензину на випадок дефіциту, який загостриться через атаки українських безпілотників і перебої з постачанням.

Про це повідомили Reuters три галузеві джерела.
Одне з джерел повідомило, що угода про використання резервів для Росії вже узгоджена.
Міністерства енергетики Росії та Казахстану не відразу відповіли на запити про коментарі.
Сусідня Білорусь вже погодилася допомогти Росії з постачанням бензину.

Атаки безпілотників вивели з ладу близько 14% російських потужностей з первинної переробки нафти станом на кінець березня. Досі влада заявляла, що ситуація на внутрішніх ринках палива стабільна, а запаси достатньо великі.

Зазвичай Росія є нетто-експортером палива і постачальником на міжнародні ринки, але перебої в роботі нафтопереробних заводів змусили її нафтові компанії імпортувати.
Джерела повідомляють, що Москва звернулася до Казахстану з проханням створити надзвичайний резерв у розмірі 100 000 метричних тонн бензину, готового до постачання в Росію.

Москва ввела заборону на експорт бензину на шість місяців з 1 березня, щоб запобігти гострому дефіциту палива, хоча вона не поширюється на очолюваний Москвою Євразійський економічний союз, включаючи Казахстан, а також деякі країни, такі як Монголія, з якими у неї є міжурядові угоди про постачання палива.

Однак, за словами трейдерів, заборона може бути розширена, якщо ситуація в Росії погіршиться.

Минулого тижня Орський нафтопереробний завод на Уралі зупинив виробництво через масштабні повені, які також зачепили Казахстан.

Казахстан, найбільша у світі країна, що не має виходу до моря, також обмежив експорт палива до кінця року, за винятком гуманітарних цілей.

За даними джерел, станом на 5 квітня запаси бензину Аі-92 в Казахстані становили 307 700 тонн, а запаси бензину Аі-95 – 58 000 тонн. Запаси дизельного палива становили 435 300 тонн, а запаси авіаційного керосину – 101 000 тонн.

Читайте: Ще один НПЗ зупинився в РФ. Цього разу постаралася природа – Орськ накрив кармічний паводок (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube